Procurorii de la DIICOT – Biroul Teritorial Neamț au efectuat, la primă oră a dimineții de luni, 39 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Neamț, Iași, Suceava și Vaslui, într-un dosar care a urmărit destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă calificată, prin comerț cu țigări.

Gruparea s-a ”născut” în acest an, cu țigări aduse din Ucraina și transportate la Vicovu de Sus, punctul de plecare românesc al afacerilor ilegale, a transmis DIICOT: ”Colectarea țigaretelor s-a realizat, în principal, în localitatea Vicovu de Sus, județul Suceava, de unde au fost transportate, cu diferite autovehicule, până în municipiul Roman, județul Neamț, de unde au fost preluate și depozitate în mai multe imobile”.

Țigările erau distribuite către mai mulți beneficiari din județele Neamț, Vaslui, Suceava și Iași, majoritatea administratori ai unor societăți comerciale, care le vindeau mai departe.
Un alt detaliu interesant, transporturile de țigări se făceau cu autovehicule ce aveau montate dispozitive speciale de înlocuire a plăcuțelor de înmatriculare, în mers, cu unele false, pentru a evita depistarea de către organele de anchetă.
Procurori au date că în perioada mai-noiembrie 2021, membrii grupării au colectat, preluat, deținut, transportat și distribuit aproximativ 300.000 de pachete cu țigarete de contrabandă, de diferite mărci, prejudiciul calculat fiind de aproximativ 4.000.000 de lei. Afacere la nivel înalt așadar. 
În urma perchezițiilor, au fost ridicate 1.288 de pachete cu țigarete de diferite mărci, sumele de 118.850 de lei, 9.485 de euro și 140 de lire, un dispozitiv de înlocuire a plăcuțelor de înmatriculare în mers, plăcuțe de înmatriculare false, precum și un pistol neletal și cartușe.
22 de persoane au fost aduse la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Neamț, fiind audiate pe parcursul zilei de luni.

În acțiune au fost implicați și ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, precum și jandarmi suceveni.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.