Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat recent că „școlile vor raporta rata de vaccinare a personalului, începând de vineri, pe fiecare structură în parte, nu pe personalitate juridică, așa cum s-a făcut săptămâna trecută”.

Sorin Cîmpeanu a susținut la un post de televiziune național că raportarea pe fiecare structură înseamnă că, „dacă o școală cu personalitate juridică are mai multe corpuri, două grădinițe, o școală primară, una gimnazială și un liceu, de exemplu, acum toate acestea sunt închise dacă rata comună de vaccinare nu trece de 60%. Prin raportarea pe fiecare structură, grădinițele și școala primară ar putea funcționa cu prezență fizică, dacă angajații acestora sunt vaccinați în procent de peste 60, în timp ce școala gimnazială și liceul vor rămâne online, dacă au puțini angajați vaccinați”.

În județul Suceava, conform datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava despre rata de vaccinare pe unități de învățământ cu personalitate juridică, date oficiale publicate sâmbătă pe site-ul instituției, aproape 30% dintre unitățile de învățământ sucevene și-au primit luni elevii fizic la clase. În celelalte unități școlare, adică în 70% dintre școlile și grădinițele din județ, elevii vor face învățământ online.

 

Sorin Cîmpeanu a mai declarat luni, pentru Digi 24, că se ia în calcul și renunțarea la pragul de vaccinare în localitățile cu incidență sub 3 la mie: „În măsura în care autoritățile sanitare sunt de acord, voi propune următorul lucru: în localitățile în care rata de incidență este mai mică de 3 la mie, să se poată renunța la acest prag minim de vaccinare. În acest fel, am putea da posibilitatea, în acele localități din mediul rural în care nu sunt infectați, dar nici suficient de mulți vaccinați, să poată deschide școala cu prezență fizică. Atrag atenția că tocmai în aceste școli din mediul rural predarea online este cea mai deficitară.”