Polițiștii au ridicat în vederea confiscării peste 40 de mc lemn și un camion în urma unor controale extinse începute de la un transport de lemn oprit la Sucevița. Camionul aparține unei firme la care apare în acte soția unui cunoscut pădurar, Mircea Căunei, din cadrul Ocolului Silvic Marginea, acuzat de numeroase ilegalități de natură silvică.

Joi, 11 noiembrie, polițiștii au continuat verificările cu privire la un transport de material lemnos oprit pe 20 octombrie.

În acea zi, la primă oră a dimineții, a fost oprită o autoutilitară Mercedes Actros, despre care erau date că a făcut transporturi de lemn de la Sucevița spre comuna Cristinești, județul Botoșani. Camionul mai făcuse un transport suspect și pe 18 octombrie.

Polițiștii au constatat că cele două transporturi aveau avize emise de o societate din Volovăț, care a introdus date care nu corespund cu realitate.

În urma documentării întregii activități infracționale, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Sucevița s-au sesizat din oficiu pentru săvârșirea infracțiunilor de „transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport” (două acte materiale) și „fals informatic” (două acte materiale).

S-au ales cu dosare penale în acest caz Gheorghe Vereha, din comuna Moldovița, acuzat că a făcut cele două transporturi (din 18 și 20 octombrie) de lemn fără proveniență legală, respectiv material lemnos încărcat din alt loc, față de cel înscris în avizul de însoțire și Marius Hîj, din Volovăț, acuzat că a introdus în aplicația SUMAL 2.0 date referitoare la avizele de însoțire pentru materiale lemnoase, consemnând în sistemul informatic date care nu corespund cu realitatea.

În urma anchetei s-a constatat că pentru transportul materialelor lemnoase conform avizelor de însoțire s-a folosit ca mijloc de transport o autoutilitară marca Mercedes-Benz Actros ce aparține SC CAUNIMARC SRL, societate administrată de către Liliana Cenușă, soția pădurarului Mircea Căunei, din cadrul Ocolului Silvic Marginea.

După ancheta extinsă concluzia a fost că a fost transportată în mod ilegal cantitatea de peste 40 mc lemn rotund esență rășinoase.

Autoutilitara Mercedes-Benz Actros a fost indisponibilizată și reținută în vederea confiscării.

Valoarea mașinii a fost estimată la suma de 20.000 euro.

Valoarea materialului lemnos ce va fi confiscat (40,48 mc lemn) este de 11.740 lei.