O intervenție de îndepărtare a unei tumori hepatice printr-o procedură folosită în premieră în regiunea Moldovei a fost realizată, joi, 11 noiembrie a.c., la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. Managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea, a explicat că este vorba despre „topirea” cu microunde a unei tumori hepatice maligne neoperabile, de mari dimensiuni, printr-un orificiu de 4 mm. „S-a procedat la ablația unei tumori de tip hepatocarcinom de 7/6/5 cm, prin ghidaj computer tomografic (CT) și ultrasonografic cu ajutorul unui dispozitiv cu microunde, la un pacient în vârstă de 82 de ani”, a arătat dr. Calancea.
Intervenția a fost realizată de medicii radiologi dr. Cătălin Lulciuc, de la Spitalul de Urgență Suceava, și dr. Mugur Grasu, de la Spitalul Clinic Fundeni, în echipă cu dr. Mihai Jr. Crețeanu și dr. Emanuel Gavriliuc, din cadrul Compartimentului de Radiologie Intervențională a Spitalului de Urgență Suceava.
Doctorul Cătălin Lulciuc a arătat că ablația cu microunde este o tehnologie nouă, care distruge tumorile maligne primare sau secundare (metastaze) folosind căldura generată de energia microundelor. „Folosind un ghidaj imagistic CT și ultrasonografic reușim să introducem antena direct în mijlocul tumorilor, având repere de ordin milimetric, printr-un orificiu de aproximativ 4-5 mm. În urma intervenției, pacientul poate pleca acasă chiar din a doua zi, fără a fi nevoie de zile de spitalizare pentru recuperare”, a declarat doctorul Lulciuc. Medicul a subliniat că decizia de folosire a acestei metode este luată de către o echipă multidisciplinară, formată din gastroenterologi, oncologi, chirurgi generaliști, radiologi și radioterapeuți. Procedurile minim-invazive de ablație tumorală se pot folosi și pentru tratarea cancerelor tiroidiene, pulmonare și osoase, atât pe tumori primare, cât și pe metastaze.
„Aceste proceduri se vor face ca practică uzuală la Spitalul Județean de Urgență Suceava în cel mai scurt timp. Mulțumesc echipei, fără de care această primă intervenție la spitalul nostru nu ar fi fost posibilă", a mai spus dr. Lulciuc. La rândul său, managerul dr. Alexandru Calancea a precizat că un aparat de ablație prin radiofrecvență (RFA), vârful de gamă din aparatura curentă, va fi achiziționat de spital, prin ordonatorul principal de credite Consiliul Județean Suceava, alături de alte aparate de ultimă generație, până la sfârșitul acestui an.
Comentarii