În baza unor informații obținute la nivelul Gărzii Forestiere Suceava, în perioada 09 – 11.11.2021, cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Biroului de Combaterea Delictelor Silvice – Inspectoratul de Poliție Județean Suceava și personalului din cadrul Serviciului SUMAL – Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, delegații Gărzii Forestiere Suceava au identificat două transporturi fictive de cherestea având ca punct de plecare depozitele a doi operatori situate în municipiul București și ca destinatar un operator economic din localitatea Stulpicani, județul Suceava.
Mai exact, operatorul economic din Stulpicani a expediat către două firme din București, în data de 03.11.2021 și 07.11.2021 cherestea de rășinoase totalizând 99,57 mc, ulterior, în a doua zi, cei doi operatori economici din București au emis doar avize de însoțire către firma din Stulpicani, fiind simulate transporturile, fără ca materialul lemnos totalizând 84,26 mc cherestea rășinoase să circule fizic de la București spre Stulpicani.
Acest fapt a fost demonstrat cu ajutorul informațiilor generate de aplicația SUMAL 2.0 și imaginile înregistrate de camerele video fixe existente pe traseul înregistrat de cele transporturi.
„Întrucât au rezultat suspiciuni rezonabile că prin efectuarea de retururi fictive să fie creată proveniență legală pentru materiale lemnoase obținute ilicit, s-a procedat la verificări amănunțite asupra activității desfășurate de către operatorul economic din județul Suceava. Astfel, neluând în considerare cele două transporturi fictive, s-a constatat în depozitul societății un volum de 165 mc cherestea de rășinoase și 8 mc buștean rășinoase, în plus față de documentele scriptice, fără a putea fi justificată proveniența legală, confirmându-se astfel suspiciunile. În afara acesor fapte, au mai fost constatate expedierea de material lemnos din depozit sau din partizile exploatate de același operator economic fără a fi emise avize de însoțire, implementarea unui sistem Due Diligence necorespunzător, prin neluarea măsurilor necesare pentru a nu introduce pe piață lemn recoltat ilegal, precum și neîmprejmuirea depozitului de material lemnos”, a explicat șeful Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel.
În urma verificărilor efectuate, Garda Forestieră Suceava, împreună cu Inspectoratul de Poliție Județean Suceava, au aplicat pentru neregulile constatate un număr de 6 sancțiuni contravenționale cu o valoare totală a amenzilor de 48000 lei și ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantității de 247 mc material lemnos, cu o valoare totală de 117.000 lei.
În paralel au fost demarate controale similare de către Garda Forestieră București împreună cu I.G.P.R. București la operatorii economici din București care au emis avizele pentru cele două transporturi fictive.
Garda Forestieră Suceava precizează că vor continua verificările pe această linie, întrucât la nivelul instituției există și alte informații similare care vor fi valorificate în perioada următoare.
Comentarii