Laboratorul de Neuroestetică al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava a găzduit, în perioada 24-26 iunie, o conferință internațională în domeniul neuroesteticii. În cadrul conferinței au fost împărtășite rezultatele obținute în cadrul proiectului NeuroArts, cod proiect 19-COP-0024, finanțat prin Programul de Educație, Burse, Ucenicie și Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), cel mai extins program dedicat educației românești prin intermediul granturilor oferite de Spațiului Economic European (SEE).

Evenimentul s-a desfășurat pe o perioadă de trei zile, cu activități dedicate lansării modulului și curriculumului de neuroestetică dezvoltat în cadrul proiectului și prezentări detaliate a diferitelor aspecte de importanță majoră în realizarea manualului și ale direcțiilor viitoare de dezvoltare și cercetare, desprinse din proiect și sinergice cu alte proiecte ale laboratorului.

O primă prezentare în plen a direcției generale și a conținutului modulului a fost susținută de către personalul academic implicat în proiect și dedicată personalului academic și studenților din universitățile din România, Republica Moldova și Statele Unite ale Americii. A urmat o zi de prezentări detaliate ale fiecărei secțiuni din curriculumul modulului, la care au contribuit atât personalul universitar, cât și studenții care au participat la mobilitățile finanțate din proiect, aceștia oferind feedback pentru dezvoltarea viitoarelor ediții ale programului de predare și îmbunătățirea conținutului actual. În cadrul conferinței a urmat apoi o dimineață de prezentări, oferite de studenții participanți în proiect, care au împărtășit din experiența lor câștigată în timpul mobilității din Norvegia.

În timpul conferinței internaționale au fost oferite sesiuni de inițiere în neuroștiință aplicată în domeniul neuroesteticii, fiind prezentate diferite echipamente de achiziție de date neurofiziologice. În cursul celor trei zile au fost de asemenea oferite sesiuni de prezentare a posibilităților de implicare a cercetării neuroestetice în industrie, în special Inteligența Artificială, și s-au făcut prezentări ale direcțiilor de cercetare implementate în Laboratorul de Neuroestetică. S-au organizat prezentări ale oportunităților de studiu al neuroesteticii oferite la USV și o sesiune specială cu tema Neuroestetica și Arta Mișcării.

La conferință au participat studenți și profesori din diferite domenii, precum bioinginerie, inginerie aplicată, medicină, fizică, cinematografie, managementul afacerilor, filosofie, arte vizuale, educație fizică și sport, litere și științele comunicării.

Mai multe detalii pot fi găsite pe pagina de internet a proiectului: https://neuroaestheticslab.usv.ro/neuroarts/.

Mai multe detalii despre conferință pot fi găsite pe pagina evenimentului: https://neuroaestheticslab.usv.ro/2022/03/26/conference-call-24-26-june-2022-neuroaesthetics-a-methods-based-introduction-university-of-suceava-the-neuroaesthetics-lab-suceava-romania/.