Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR) a deschis și în Suceava un centru de înregistrare pentru asistența financiară a persoanelor refugiate din Ucraina. O echipă formată din 8 persoane se află de luni până vineri, în intervalul orar 9.00-17.00, la centrul deschis la Observatorul Astronomic, strada Universității 13A, din municipiul Suceava. Aici persoanele din Ucraina care au stat în România cel puțin 7 zile și intenționează să rămână în România primesc informațiile necesare și se pot înscrie pentru a primi un ajutor financiar de 568 de lei/persoană (circa 120 de euro), timp de 3 luni, pentru fiecare membru al familiei.

UNHCR avertizează că „având în vedere rapoartele recente privind persoane care cer bani pentru a înregistra refugiații ucraineni pentru asistență în numerar în aplicații web”, refugiații trebuie să știe că UNHCR nu utilizează aplicații bazate pe web pentru a înscrie refugiații pentru asistență în numerar, ci o înregistrare în persoană pentru a preveni fraudele și a se asigura că asistența în numerar ajunge la beneficiarii potriviți.

„Toate serviciile oferite de UNHCR, inclusiv asistența în bani, sunt absolut gratuite. Informațiile despre asistență sau sprijinul pentru accesarea acesteia nu sunt condiționate de nicio plată din partea refugiaților, în nicio etapă a procesului”, subliniază UNHCR. 

Înscrierea pentru o programare pentru asistență în numerar UNHCR se poate face accesând https://help.unhcr.org/Romania și https://dopomoha.ro/ro. „Este un proces confidențial și simplu, care nu implică niciun intermediar, broker plătit sau taxe”, precizează UNHCR.

Pentru informații suplimentare sau ajutor pentru înregistrare sunt disponibile site-urile https://dopomoha.ro/en/financial-support-from-unhcr/ https://help.unhcr.org/romania/unhcrs-cash-programme/; numărul de telefon +40 723 653 651 (telefon și WhatsApp); personalul de la centrele de înscriere.

Centrul de înscriere de la Suceava se alătură celorlalte deschise în București, Brașov, Galați și Iași.

UNHCR și partenerii săi oferă asistență financiară de urgență pentru a asigura existența minimă a persoanelor care au fost forțate să plece din Ucraina din cauza războiului. Ajutorul financiar de 568 de lei/persoană se acordă o dată pe lună, pentru o perioadă de trei luni, pentru fiecare membru al familiei, chiar dacă numai o persoană din familie s-a refugiat în România.

 

·        Criteriile pentru acordarea ajutorului de 120 de euro

Pentru a fi eligibili refugiații trebuie să îndeplinească următoarele criterii: 1) Să fie cetățeni ucraineni sau cetățeni ai unei țări terțe refugiați din Ucraina intrați în România la 24 februarie 2022 sau după această dată. Chiar dacă numai un singur membru al familiei a părăsit Ucraina la sau după 24 februarie, întreaga familie este eligibilă pentru asistență financiară. 2) Au stat în România cel puțin 7 zile; 3) Cel puțin un membru al familiei se află într-una dintre următoarele situații: persoană cu un handicap și/sau cu o afecțiune medicală gravă; părinte singur; persoane în vârstă (60 de ani și peste); familie cu unul sau mai mulți copii; familie cu o femeie însărcinată; femei necăsătorite și neînsoțite; copil sau copii (sub 18 ani) separați de părinți sau de aparținătorul legal.

Persoanele care au solicitat azil de la Inspectoratul General pentru Imigrări nu sunt eligibile, deoarece pot primi asistență direct de la această instituție. De asemenea, nu sunt eligibile familiile care primesc asistență financiară similară de la alte organizații umanitare precum NGO, Agenții UN, Crucea Roșie etc., atunci când suma transmisă este de 500 lei sau mai mult pe persoană, o dată pe lună, pentru cel puțin 3 luni.

Pentru prezentarea la un centru de înscriere pentru asistență financiară este obligatorie programarea, prin completarea formularului de înscriere de pe site-ul UNHCR. După ce solicită o programare, UNHCR trimite un SMS, într-un interval de până la câteva săptămâni din momentul depunerii cererii.

La prezentarea la un centru de înscriere al UNHCR trebuie adus orice tip de dovadă care poate demonstra data intrării în România: pașaport internațional; orice document în care apare numărul de identificare fiscală ucrainean; permisul de protecție temporară; pașaport intern; cartea națională de identitate. Dacă niciunul dintre aceste documente nu este disponibil, se poate aduce orice alt document care poate dovedi identitatea fiecărui membru al familiei. Se pot prezenta documente care nu sunt disponibile fizic prin intermediul aplicației mobile DIAA. De asemenea, trebuie adus orice document care dovedește data intrării în România, precum și numărul de telefon mobil din România. Nu se poate utiliza același număr de telefon pentru mai multe familii. Toți membrii eligibili ai familiei trebuie să se prezinte personal la punctul de înscriere, inclusiv copiii. Adulților, copiilor de 5 ani și mai mari li se vor colecta amprentele.

Copiii neînsoțiți trebuie să meargă împreună cu asistentul social desemnat, cu persoana care îi îngrijește sau cu reprezentantul lor legal, care trebuie să aducă documente oficiale (legitimație de asistent social, scrisoare de confirmare etc.) emise de DGASPC, precum și un document de identitate valabil al adultului.

La aproximativ trei până la cinci zile după înscriere, refugiatul va primi un SMS cu un cod unic și ce sumă va primi. În termen de 7 zile de la primirea SMS-ului, trebuie să se prezinte cu actul de identitate pentru a retrage ajutorul financiar (568 lei de persoană) de la orice punct de plăți în numerar Smith & Smith. În județul Suceava astfel de centre sunt în Suceava – 5 centre, Vatra Dornei și Rădăuți. Se poate utiliza doar codul unic primit pe telefon, o singură dată, și trebuie să fie retrasă întreaga sumă. După o lună va primi un nou cod unic, pentru a doua plată. Ajutorul se acordă o dată pe lună, timp de 3 luni.

Dacă refugiatul își schimbă numărul de telefon sau pierde codul unic, trebuie să revină la un punct de înscriere pentru asistență financiară al UNHCR cu documentele de identitate.

Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR) a fost înfiinţat în 1950 de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite. Agenţia este mandatată să conducă şi să coordoneze operaţiuni internaţionale pentru protecţia refugiaţilor. Scopul său principal este acela de a apăra drepturile şi bunăstarea refugiaţilor.