Primăria Vicovu de Sus a găzduit, marți, conferința de lansare a proiectului de extindere a rețelelor de apă și canalizare din acest oraș, cu o valoare de 34,5 milioane de euro. La ședința de lucru au participat primarul orașului, Vasile Iliuț, directorul SC ACET SA Suceava, Ștefan Groza, reprezentanții constructorilor care vor realiza lucrările, precum și ai firmelor care vor asigura asistența tehnică.

În deschiderea întâlnirii, primarul Vasile Iliuț a ținut să sublinieze faptul că acest proiect este cea mai importantă investiție care se realizează în Vicovu de Sus, așteptată ani de zile de locuitorii acestui oraș. „S-au făcut nenumărate demersuri pentru ca acest proiect să fie implementat, pentru ca și noi, vicovenii, ca orășeni, să putem beneficia de acest proiect de canalizare și apă. Mi se pare un lucru firesc, un lucru normal, un lucru care trebuia de mult să fie realizat. Dar niciodată nu este târziu. Este bine și acum și să dea Dumnezeu să fie de bun augur”, a spus Iliuț. El a adăugat că în momentul de față orașul Vicovu de Sus are un procent de 32% din populație conectată la rețeaua de apă potabilă. Vasile Iliuț a subliniat faptul că după implementarea proiectului se va atinge un procent de racordare a populației la rețeaua de apă de 84% și de 78% la rețeaua de canalizare.

 

·        Vasile Iliuț: „Proiectul de apă și canalizare este unul dintre cele mai mari proiecte și cel mai necesar pentru orașul nostru”

Vasile Iliuț a precizat că proiectul presupune construcția a 67 de rețele de apă potabilă și 59 de kilometri de rețele de canalizare. Rețelele de apă potabilă vor fi construite pe nu mai puțin de 44 de străzi din Vicovu de Sus și pe 18 străzi din Bivolărie.

Primarul din Vicovu de Sus a mai arătat că proiectul este finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Vasile Iliuț a precizat că începerea acestui proiect este extrem de importantă pentru acest oraș, având în vedere că vor putea fi implementate și alte proiecte de modernizare a infrastructurii. În aceste condiții, el a spus că își dorește ca lucrările la rețelele de apă și canalizare să înceapă cu prioritate pe străzile care ar urma să fie modernizate prin alte proiecte. „Avem un proiect pentru modernizarea a circa șapte kilometri de drumuri, pe axa 13, cu fonduri europene, proiect pe care trebuie să îl finalizăm până pe 31 decembrie 2023. Mi-aș dori să intervenim prima dată pe acești 7 kilometri pentru a putea beneficia de finanțarea europeană. Proiectul de apă și canalizare este unul dintre cele mai mari proiecte și cel mai necesar pentru orașul nostru. Imediat după realizarea rețelelor noi vrem să venim cu betonare și asfaltare a străzilor acolo unde ne va permite terenul și unde noile rețele vor fi verificate”, a spus Iliuț. De asemenea, primarul din Vicovu de Sus le-a solicitat constructorilor ca lucrările să fie realizate astfel încât să nu fie blocate foarte multe străzi în același timp.

 

·        Ștefan Groza: Orașul Vicovu de Sus are a doua cea mai mare finanțare pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare

La rândul său, directorul operatorului regional SC ACET SA Suceava, Ștefan Groza, a precizat că programul prin care se vor extinde rețelele de apă și canalizare în Vicovu de Sus are o valoare totală pentru întreg județul de 234 de milioane de euro. Ștefan Groza a spus că în cadrul acestui program, orașul Vicovu de Sus beneficiază de a doua cea mai mare finanțare la nivel de județ pentru extinderea rețelelor de apă și canal, după comuna Marginea. Groza a arătat că pentru orașul Vicovu de Sus, contractul pentru lucrările de extindere a rețelelor de apă și canalizare a fost semnat cu un consorțiu format din firmele sucevene SC Con Bucovina SRL (liderul asocierii), SC Top Scav SRL, SC Loial Impex SRL și SC Sumec SA. Directorul SC ACET SA Suceava a mai declarat că tot pentru orașul Vicovu de Sus urmează să fie semnat și contractul pentru construcția unei noi stații de epurare, care va deservi și comuna Putna. „Sperăm ca până la sfârșitul lunii august să vedem dacă se declară câștigătorul licitației pentru stația de epurare și să putem semna și contractul pentru construcția acestei”, a spus Groza.

 

·        Directorul SC Con Bucovina Suceava, Ilie Lahman, vrea o colaborare cât mai bună cu autoritățile locale

Invitat să ia cuvântul, directorul liderului asocierii de firme care vor realiza lucrările, SC Con Bucovina SA, Ilie Lahman, a spus că își dorește o colaborare cât mai bună cu autoritățile locale. Ilie Lahman a ținut să reamintească faptul că o altă investiție mare din Vicovu de Sus, campusul școlar, a fost construită tot de compania pe care o conduce. „Avem o relație și am o relație bună cu domnul primar și sperăm să nu creăm probleme mari, pentru că probleme mici sau diverse vor apărea inevitabil având în vedere complexitatea proiectului. Vom fi aici împreună cu asociații noștri, firme foarte serioase, și vom încerca să ținem foarte aproape legătura cu Primăria Vicovu de Sus pentru a finaliza acest proiect”, a spus Lahman, care a adăugat că lucrările la extinderea rețelei de apă și canalizare din acest oraș ar urma să înceapă în luna septembrie a acestui an.