Șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Romeo Butnariu, a declarat că în cursul lunii trecute nu mai puțin de 12 angajatori din județ au fost amendați pentru muncă nedeclarată. Romeo Butnariu a spus că inspectorii de muncă au efectuat 262 controale, din care 220 în domeniul relaţiilor de muncă şi 42 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Butnariu a precizat că pentru deficienţele constatate au fost aplicate 115 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 258.000 lei.

El a arătat că cele mai multe sancțiuni, 79, au fost aplicate în urma controalelor în domeniul relațiilor de muncă, valoarea lor fiind de 258.000 lei. Inspectorii de muncă au depistat 17 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, din care pentru cinci contractele individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activității, în timp ce celelalte 12 nu aveau un contract individual de muncă. Șeful ITM Suceava a mai spus că printre deficienţele frecvent constatate în acest domeniu se numără neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, anterior începerii raporturilor de muncă, netransmiterea, în termenul legal, a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor sau nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară.

Pe de altă parte, el a spus că la începutul lunii decembrie, în județul Suceava erau 139.018 contracte individuale de muncă active, din care 128.183 pe durată nedeterminată și 10.835 pe durată determinată.