Noul poligon de pregătire a pompierilor militari de la Siret a fost finalizat, în aceste zile efectuându-se recepția lucrărilor, iar la începutul săptămânii viitoare va avea loc inaugurarea oficială, în prezența unor oficialități de la București.

Proiectul ,,Îmbunătățirea nivelului de siguranță și securitate în zona transfrontalieră prin îmbunătățirea acțiunilor comune de instruire și cooperare în domeniul gestionării situațiilor de urgență”, finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România Ucraina 2014 – 2020, este implementat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în calitate de lider, împreună cu Inspectoratul General de Aviație al MAI, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava, în parteneriat cu omologii pompieri din Ucraina, respectiv Departamentul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei în regiunea Cernăuți și Departamentul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei în regiunea Ivano-Frankivsk.

Proiectul de la Siret are o valoare de 4,8 milioane de euro și a inclus amenajarea unui poligon de pregătire instruire şi antrenament în comun a personalului de intervenţie în situații de urgență, la care se adaugă un heliport, amenajarea de construcţii modulare, săli de curs, birouri şi spaţii de cazare permanente pentru 30 de cursanți, precum şi construcţii specifice de pregătire, inclusiv terenuri de sport.

La Siret funcţionează deja o bază de pregătire a pompierilor, dotată cu un laborator pentru exerciţii practice de stingere a incendiilor, un poligon de antrenament, un iaz pentru exerciţii la intervenţia cu barca pneumatică, un turn de instrucţie, o sală de sport şi un labirint în care se simulează salvarea victimelor prinse în locuri greu accesibile, fiind singurul de acest tip din țară şi unul dintre cele 12 din lume. Datorită dotărilor pe care le au la dispoziţie, specialiștii de la ISU Suceava organizează cursuri pentru pompieri din toată ţara, dar şi pentru colegi din ţări UE sau non-UE.

Primarul din Siret, Adrian Popoiu, a subliniat sprijinul acordat de administrația locală pentru implementarea proiectului de amenajare a poligonului de pregătire pentru pompieri, prin punerea la dispoziție, fără plată, a peste două hectare pentru construirea poligonului de pregătire. De asemenea, primăria a alocat 450.000 de lei de la bugetul local pentru o investiție în rețeaua de canalizare pluvială, pentru colectarea apelor pluviale de pe strada Sucevei și din zona Fundației Umanitare ”O Nouă Viață”. Inițial, apa de ploaie se scurgea printr-un canal deschis care traversa terenul ocupat de poligon. O altă sumă, de 78.000 de lei, a fost investită de Primăria Siret pentru transferarea liniilor electrice din suprateran în subteran, în dreptul heliportului.