Liceul cu Program Sportiv (LPS) Suceava va experimenta, până la finele acestui an școlar, un proiect inedit care vine în întâmpinarea unei probleme ridicate în repetate rânduri de elevi și părinți, și anume ghiozdanele prea grele pe care școlarii trebuie să le care zi de zi.

„Școala fără ghiozdan” este proiectul demarat de reprezentanții unității, pentru elevii din ciclul primar, aceștia fiind încurajați să nu mai poarte tradiționala geantă școlară.

„Pornind de la întrebarea <În ce măsură răspundem la starea de bine a copiilor?> demarăm proiectul <La școală fără ghiozdan>. Astfel, fiecare elev din clasele 0-IV va avea posibilitatea să renunțe la clasica geantă școlară. Va exista câte un dulăpior individual în care vor fi lăsate toate rechizitele necesare pentru activități”, menționează directorul liceului, prof. Ciprian Anton.

Acesta a menționat că va încerca permanentizarea proiectului și aplicarea lui și la clasele gimnaziale și liceu. Elevii vor putea lucra de pe fișe sau folosind internetul, pentru a nu fi nevoiți să care toate caietele și manualele de acasă la școală.

Acesta a mai punctat că încă din clasele primare, ghiozdanele elevilor sunt grele.  

„Obiectivul inițiativei este să atenueze stresul elevilor și să creeze un mediu școlar plăcut, astfel îmbunătățindu-se sănătatea fizică și psihică generală. Părinții și elevii au susținut foarte mult acest proiect, deoarece activitatea școlară trebuie să aibă la bază mai degrabă experiențele interactive decât transportul cărților. În ultimii ani, școala noastră a făcut pași importanți, în direcția creării unui mediu în care fiecare elev și profesor să se simtă încurajat și apreciat, să privească mediul școlar ca pe o oportunitate de învățare continuă, de progres cognitiv, emoțional și social, de punere în evidență a aptitudinilor personale și profesionale. Schimbarea începe cu noi!”, a mai transmis Ciprian Anton.