Fenomenul tot mai acut de îmbătrânire a populației din țară, în paralel cu cel de plecare a tinerilor peste hotare și al scăderii natalității, a dus la apariția unei preocupări mai mari pentru crearea unor servicii de îngrijire a vârstnicilor, atât la domiciliu cât și în centre specializate.

Cel mai nou dintre proiectele de acest gen inițiate la Suceava este cel al unui adevărat complex de îngrijire a persoanelor în vârstă, în cel mai mare cartier al municipiului reședință de județ, Burdujeni, chiar lângă Mănăstirea Teodoreni, care este și monument istoric.

Proiectul, pentru care urmează să fie elaborate Planul Urbanistic Zonal și Regulamentul de urbanism, necesare obținerii autorizației de construire, vizează realizarea unui cămin de bătrâni, cu restaurant, dispensar, biserică, clopotniță, dar și cu spații de depozitare, platformă de aprovizionare și cameră mortuară, pe un teren proprietate privată, cu suprafață de 17.303 mp.

Inițiatorul proiectului este Fundația umanitară “Căminul de bătrâni Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, reprezentat de preotul Iustin Nistoroaea.

În prezent, pe teren există o serie de construcții precum magazii și garaj, care urmează a fi desființate.

Terenul nu este inventariat ca spațiu verde în registrul local al spațiilor verzi din municipiul Suceava.

Viitorul complex de îngrijire a vârstnicilor va fi constituit din:

- corp administrativ cu regim de înălțime propus P+1E;

- corp de cazare bătrâni, cu regim de înălțime propus S+P+1E;

- corp de cazare bătrâni regim de înălțime propus D+P+1E; -

- corp restaurant, regim de înălțime propus D+P;

- corp dispensar, regim de înălțime propus P+1E;

- biserică, regim de înălțime propus P;

- clopotniță și cameră mortuară, regim de înălțime propus P.

Pentru că terenul este în pantă, s-a propus realizarea unui demisol pentru un corp de cazare și corpul restaurant, unde se vor amenaja spații depozitare, spații tehnice etc. Aceste spații vor avea acces direct din exterior, unde a fost amenajată o platformă de aprovizionare.

Un mare avantaj al investiției îl reprezintă faptul că rețelele de utilități (energie electrică, apă-canal, gaze naturale și termoficare centralizată) se situează în imediata vecinătate a amplasamentului.

Proiectul se află în faza de consultare publică, dar cel mai probabil că nu vor exista piedici în realizarea acestuia, deoarece construirea unui astfel de centru pentru persoanele vârstnice care necesită îngrijiri medicale permanente, nu se pot gospodări singure, nu au locuință, nu realizează venituri proprii și/sau sunt lipsite de susținători legali, vine în sprijinul întregii comunități a municipiului Suceava.