Vineri, 12 mai, în municipiul Suceava s-a desfășurat ultima sesiune de informare în cadrul Programului Interreg NEXT România - Ucraina pentru prezentarea oportunităților de finanțare a proiectelor transfrontaliere în regiunea de graniță.
Evenimentul a încheiat o caravană de 9 sesiuni dedicate posibililor aplicanți, care s-au desfășurat cu participare fizică atât în România, cât și în Ucraina, într-o campanie intensă de promovare a noului program.
În total, sesiunile de informare organizate de Secretariatul Comun găzduit de Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră (BRCT) Suceava au avut peste 1200 de participanți, atât fizic, cât și online.
La evenimentul de la Cernăuți au participat și au luat cuvântul reprezentanții autorităților centrale decidente ale programului, de la Kiev și de la București - Rostyslav Tomenchuck, reprezentantul Secretariatului Cabinetului de Miniștri al Ucrainei și Camelia Coporan - director general al Direcției de cooperare teritorial europeană din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, instituție ce asigură și Autoritatea de Management în cadrul Programului Interreg NEXT. Partea română a Autorității de Management a fost vineri și la Suceava, unde a luat cuvântul în deschidere.
De asemenea, a fost prezentă Аliona Аtamaniuc - prim-adjunctul guvernatorului Administrației Regionale Militare de Stat din Cernăuți,
Excelența Sa Irina Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuți, dar și Cezar Grozavu, directorul executiv al Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava.
Evenimentul, cu intrare liberă, adresat instituțiilor și organizațiilor interesate din județul Suceava, fost precedat în cursul zilei de miercuri, 10 mai, de o sesiune de informare la Botoșani și alta peste graniță, în Ucraina, la Ivano-Frankivsk, iar joi, 11 mai, de una la Cernăuți.
Finanțarea nerambursabilă a Uniunii Europene prin intermediul Programului Interreg NEXT România-Ucraina este 54 milioane de euro, la care se adăugă contribuția națională, de peste 6 milioane de euro, iar domeniile finanțate sunt sănătatea, educația, turismul și cultura, adaptarea la schimbările climatice și răspunsul în situații de urgență, precum și managementul trecerii frontierei.
Vor putea primi finanțare proiecte care aduc beneficii comunităților din aria eligibilă: județele Satu Mare, Maramureș, Botoșani, Suceava și Tulcea (România) și din oblasturile Ivano-Frankivsk, Zakarpatska, Cernăuți, Odesa (Ucraina).
Comentarii