Comunitatea academică din Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava și-a exprimat, miercuri, solidaritatea cu greva generală a profesorilor din sistemul preuniversitar, prin prezența la mitingul și marșul protestatarilor a prorectorului Mihai Dimian. La mitingul din fața Casei Culturii, prof. univ. dr. Mihai Dimian a declarat că atât el, cât și alți colegi din universitate se află la miting în semn de respect „nu doar pentru învățământul preuniversitar, cât pentru statutul profesorului în general, atât în universitar, cât și în preuniversitar”.
„Respectul acesta se manifestă prin respectarea legii, care de 12 ani prevede acordarea a 6% din PIB pentru educație și în fiecare an s-a amânat acest lucru. Respect înseamnă că dacă nu reușești să îți îndeplinești o promisiune care este și obligație legală, să explici oamenilor de ce nu se poate acest lucru și să arăți că tinzi spre această obligație legală, or ceea ce s-a întâmplat în ultimii 12 ani a fost o amânare fără explicație, iar în timp ponderea nu doar că nu a crescut spre 6%, dar chiar a mai scăzut din momentul adoptării pactului național pentru educație și a adoptării legii”, a declarat universitarul sucevean.
Acesta a afirmat că este „un produs al educației din România” și în baza acestei educații a înregistrat succese în toate universitățile din străinătate, unde a lucrat. În aplauzele profesorilor greviști, prorectorul Dimian i-a îndemnat pe aceștia să fie mai vizibili în spațiul public, să nu mai accepte să fie prezentați „ca leneșii României”, care lucrează 18 ore pe săptămână și au două luni vacanță și să explice opiniei publice că munca unui cadru didactic nu se rezumă la activitatea la catedră.
Profesorul universitar Mihai Dimian a rămas miercuri alături de greviști pe toată durata acțiunii de protest și a mers alături de liderii de sindicat, în fruntea marșului făcut pe traseul Casa Culturii - sediul PSD - sediul PNL - Prefectură (Muzeul de Istorie) - Casa Culturii.
Miercuri și-a arătat public solidaritatea cu acțiunea de protest a sindicatelor din Educație și Consiliul Elevilor de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Suceava. O reprezentată a acestuia a anunțat la microfon că „elevii vă sunt alături, pentru dumneavoastră și pentru viitorul acestei țări; pentru asta luptăm, vă mulțumim pentru ce faceți”.
· Greva continuă
Profesorii suceveni din sistemul preuniversitar sunt hotărâți să nu cedeze până când Guvernul nu le satisface revendicările și și-au exprimat dezamăgirea față de atitudinea președintelui României, Klaus Iohannis.
„Vă așteptați ca președintele Iohannis să se fi implicat mai mult? Da, m-aș fi așteptat să se fi implicat mai mult având în vedere că e la bază tot profesor. Se pare că nu a făcut-o, din nou. Cererile noastre sunt minimale și pot fi împlinite. Timp de 18 ani nu s-a cerut nimic, nu mai putem trăi așa. Greva ar trebui să continue până toate cererile noastre vor fi satisfăcute”, a declarat profesorul Lorin Preda.
Liderul celui mai mare sindicat din județ, Alianța Sindicatelor din Învățământ, Giani Leonte, a declarat că în această „bătălie care va fi din ce în ce mai dură”, unitatea este singura armă pe care protestatarii din Educație o au la îndemână. „Ne jucăm ultima carte. Ori noi, ori ei!”, a spus liderul ASI.
Toți liderii sindicali au transmis același mesaj: au decis să nu semneze niciun acord, fie el și unul girat de președintele României.
„Mesajul colegilor a fost clar: am mai semnat acorduri care nu au fost respectate. Avem nevoie de majorări, nu de prime/vouchere. Acordul trebuie să-l facă doar clasa politică și, în urma acestui acord, să se adopte un act normativ pentru majorarea imediată a salariilor.
Solicitările noastre au rămas aceleași: majorare salarială de 25% până la intrarea în vigoare a legii salarizării unitare; emiterea unei ordonanțe de urgență prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic”.
Prin urmare, greva continuă. Protestatarii și-au dat întâlnire din nou în stradă, după minivacanța de 1 Iunie și Rusalii. Având în vedere că în următoarele zile salariații din instituțiile statului sunt liberi, greviștii nu ar avea parteneri de dialog, astfel că până marți, 6 iunie, protestele stradale sunt suspendate.
Dana HUMOREANU, Sandrinio NEAGU
Comentarii