În Sala „Pictor Aurel Băeşu” din incinta Muzeului de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni a avut loc joi, 9 martie, festivitatea de premiere şi vernisajul expoziţiei cu desene ale copiilor din cadrul fazei zonale a celei de-a XVIII-a ediţii a Concursului naţional „Penelul fermecat”, având ca temă în acest an „Bucuria de a fi împreună cu familia și cu prietenii”. La vernisaj au participat primarul Gheorghe Cătălin Coman, educatoarele care îi îndrumă pe micii artişti, preşcolari, părinţi, directori ai instituţiilor de învăţământ din zonă şi din municipiu.

„Penelul fermecat” este un concurs iniţiat de Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava, prin inspectorul Daniela Răileanu, fiind înscris în Calendarul concursurilor naţionale al Ministerului Educaţiei. Prof. Adriana Samson, directoarea Grădiniţei cu Program Prelungit „Pinocchio”, organizatorul zonal al concursului, ne-a informat că scopul acestuia este identificarea copiilor cu aptitudini artistice şi valorificarea potenţialului lor creativ.

„În acest an am ajuns la majorat, iar astăzi suntem împreună să ne bucurăm de rezultatele copiilor identificaţi cu aptitudini artistice.După cum aţi văzut în expoziţie, copiii au reuşit să dea culoare şi formă provocării din această ediţie a Concursului naţional <Penelul fermecat>, calitatea lucrărilor fiind apreciată de un juriu constituit din specialiști în domeniul artelor plastice,  doamna Raluca - Schipor Baban, profesor la Colegiul de Artă  <Ciprian Porumbescu> din Suceava - președinte și doamna Mihaela Matei - artist plastic.

Juriul a apreciat la lucrări exprimarea creativă a ideilor prin tehnicile de lucru, exprimarea liberă a gândurilor şi a sentimentelor prin intermediul compozițiilor. Pentru departajare s-a urmărit originalitatea, un echilibru compozițional, utilizarea elementelor de limbaj plastic, tehnica folosită de copil şi capacitatea de a transmite un mesaj prin intermediul lucrărilor. Juriul a depunctat lucrările în care s-au văzut intervențiile adultului în lucrările copiilor.

Au fost lucrări frumoase, copiii s-au dovedit foarte talentați şi au confirmat că au capacitatea de a se exprima original, prin tehnicile  specifice  artistico – plastice.

Mulţumim sponsorului, Primăriei Municipiului Fălticeni și domnului primar Cătălin Coman pentru disponibilitatea de a fi darnic cu copiii din Fălticeni și din comunele limitrofe, mulțumesc juriului, cadrelor didactice, părinților pentru prezența la activitate și echipei de organizare zonală a concursului”, ne-a spus prof. Adriana Samson.

 

Primăria Fălticeni a oferit premii pentru toţi copiii

Ca în fiecare an, Primăria şi Consiliul Local au fost alături de copiii din Fălticeni şi din zonă, asigurând premii, dulciuri şi diplome pentru toţi participanţii.

„Felicit pe toţi copii, toţi participanţii la acest concurs sunt câştigători, pentru că toţi s-au străduit, toţi au muncit, toţi au calităţi deosebite. Toţi sunteţi premianţi pentru că a fost o activitate plăcută, care pune în valoare personalitatea fiecăruia, dar, cala orice fel de concurs, trebuie să existe premiile I, II și III. Ca şi în anii trecuţi, şi anul acesta am dat o mână de ajutor în limita în care ne pricepem noi, adică la partea de premii. Felicitări copiilor, părinţilor şi cadrelor didactice” a fost mesajul primarului Cătălin Coman, adresat celor prezenţi la vernisaj.

Primarul Cătălin Coman a înmânat personal fiecărui copil diplome şi pachete cu dulciuri, încurajându-i să participe încă de la grădiniţă la concursuri şi competiţii sportive adecvate vârstei.

Concursul s-a desfăşurat pe secţiunile desen, pictură, modelaj, grafică, mozaic. În întrecere au fost înscrise 239 de lucrări, realizate de copii de la grădiniţele cu program normal şi program prelungit din municipiul Fălticeni şi de la unităţile de învăţământ preşcolar din comunele din zona Fălticeni. Cele 89 de lucrări care au obţinut premiul I vor fi promovate la faza judeţeană şi, ulterior, la faza naţională.