Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Suceava, prin Centrul de Formare profesională, a demarat în luna februarie 9 cursuri de calificare pentru meserii căutate pe piața muncii, în timp ce alte patru sunt gata de a fi începute în următoarea perioadă.

Specializările nu sunt alese întâmplător, fiind alese sectoare de pe piața muncii de unde vin oferte multe de angajare. Șomerii care urmează cursurile au inclusiv facilitatea de a-și deconta transportul de la domiciliu la locația cursului, pe un mijloc de transport în comun. 

În momentul de față este demarat un curs de agent de securitate la Câmpulung Moldovenesc, un curs de competențe digitale și unul de competențe comunicare în limba oficială (curs pentru refugiații ucraineni), la Suceava, un curs de femeie de serviciu la Păltinoasa, unul de îngrijitor spații verzi la Voitinel și unul de Ajutor bucătar, la Păiseni – Cornu Luncii.

De asemenea, cursuri de competențe digitale (care conferă o diplomă care atestă că persoana are noțiuni de bază de a lucra la computer) se desfășoară și la Vama, Calafindești și Păltinoasa.     

Cursurile la care se mai pot face înscrieri sunt cele de asfaltator, la Fălticeni, agent de securitate și ajutor bucătar la Suceava, precum și Îngrijitor spații verzi la Verești.

După cum am mai arătat în Monitorul de Suceava, cursul de asfaltator este o premieră în județ. Se vor mai organiza astfel de cursuri în perioada următoare având în vedere cererea venită de la firmele care lucrează la drumuri. Marile șantiere de drumuri care se preconizează că se vor deschide fac ca această meserie să fie una de perspectivă, cu șanse reale de angajare pentru cine își dorește să muncească.  

Persoanele inactive înscrise la AJOFM Suceava sau cele care realizează venituri sub indicatorul social de referință (598 lei) pot urma gratuit un curs de calificare și pot solicita suport pentru înscrierea la curs la telefon 0230 523279 - tasta1, la email suceava@anofm.gov.rosau prin prezența la sediul AJOFM Suceava și punctele de lucru din Fălticeni, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc sau Vatra Dornei.

Cursurile sunt destinate în principal șomerilor înscriși în evidențele AJOFM Suceava, dar orice persoană care își dorește o specializare nouă îl poate urma, în anumite condiții.