Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sf. Andrei” din Gura Humorului a organizat recent, în cadrul unui proiect de parteneriat educațional, activitatea - „O meserie, un viitor asigurat”.

Proiectul vine în sprijinul elevilor cu nevoi speciale din școlile de masă din Gura Humorului și zonele limitrofe, după terminarea clasei a VIII-a, dar și al elevilor aflaţi în risc de abandon şcolar.

Activitătățile parteneriatului s-au desfășurat sub forma unor ateliere de lucru, pe toate meseriile din oferta educațională a școlii, și au avut în vedere aspecte cu privire la atragerea elevilor cu nevoi speciale pentru școlarizare în vederea învățării unei meserii, evitarea abandonului școlar, dar și asigurarea integrării socio-profesionale ulterioare.

În oferta educațională a Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă „Sf. Andrei” Gura Humorului se regăsesc meserii precum bucătar, confecţioner produse textile, dar și tâmplar universal.

Elevii invitați din cele șase școli partenere au vizitat școala și atelierele, apoi, în funcție de preferințe, au participat la activități specifice fiecărui atelier în parte alături de cadrele didactice și elevii școlii.

Școlarii au fost provocați să găsească soluții originale, să fie creativi, să relaționeze cu toți coechipierii, să manifeste responsabilitate și nu în ultimul rând să stabilească relații de prietenie. „Prin unicitatea şi farmecul lor, copiii aduc în viaţa noastră bucurie, prospeţime, inocenţă. Noi, în schimb, avem datoria de a le oferi oportunităţi de dezvoltare, formare şi integrare social”, au transmis cadrele didactice de la Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă „Sf. Andrei” Gura Humorului.

Pe parcursul activităților s-a pus accent pe consilierea elevilor din clasa a VIII-a, învăţământ gimnazial, cu privire la oportunitatea continuării studiilor în învăţământul profesional, dar și pe condiţiile în care elevii pot avea acces la învăţământul profesional şi beneficiile acestor forme de pregătire pentru viitor.

Activitățile proiectului au fost organizate de cadrele didactice: prof. Călinescu Petru Marian, director, prof. Strugariu Cezar Vasile, director adj., prof. Sîrbu Gabriela, prof. Simeria Maria, prof. Gafițescu Emilia Carmen, prof. Mireuță Dorina, prof. Mihăilă Daniela, prof. Poclitaru Cătălina, prof. Țilică Liliana, prof. Culidiuc Militina, prof. Lucaci Ionela, prof, Bejinariu Andreea, prof. Huțanu Lucia, prof. Buliga Cîrstean Elena, prof. Luca Lăcrămioara, prof. Buburuzan Casandra, prof. Novac Brîndușa, prof. Preda Carolina, prof. Avîrvarei Eugen, asistent social Balmoș Georgeta.

La întâlnire au participat, pe lângă reprezentanţii organizatorilor, reprezentanţi ai Primăriei Gura Humorului, ai Consiliului Judeţean Suceava, ai Prefecturii Suceava, reprezentanţi ai sindicatelor din învăţământ, dar şi ai companiilor şi firmelor din judeţ.