Două blocuri din municipiul Suceava, care sunt cunoscute nu doar datorită poziționării lor, ci și după nume, vor fi reabilitate termic, printr-o investiție totală de aproape 7,7 milioane lei, fără ca locatarii acestora să fie nevoiți să scoată vreun ban din buzunare.

Contractele de finanțare pentru renovarea energetică moderată a blocului „Lamă”, din Areni, situat chiar vizavi de sediul Primăriei Suceava, precum și a blocului ”Castor”, din zona Gării Burdujeni, au fost semnate vineri de către viceprimarul Lucian Harșovschi, la sediul Direcției Generale de Implementare a Planului Național de Redresare și Reziliență, în Capitală.

„Ca urmare a finanțării celor două proiecte depuse pe componenta 5 - Valul Renovării, 272 de persoane vor avea reabilitate termic locuințele cu costuri zero. Este vorba despre Blocul P (de unde va dispărea anunțul cu <Atenție, cade tencuiala!>), de pe Bulevardul 1 Mai, Nr. 2, valoarea acestuia fiind de 5.607.172 lei, dar și despre Blocul 9 A (CASTOR), de pe strada Jean Bart - gară, cu o valoare de 2.083.578 lei”, a spus Lucian Harșovschi.

În cazul blocului „Lamă”, de pe Bulevardul 1 Mai nr. 2, suprafața totală de renovare a blocului este de 4.785,9 mp. Cel de-al doilea proiect, care vizează blocul 9 A (Castor), de pe strada Jean Bart, are o suprafața totală de renovare de 1.778,40 mp.

Printre lucrările propuse în baza expertizei tehnice și a auditului energetic sunt:

- reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii;

- reabilitarea termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum;

- instalarea/reabilitarea/modernizarea sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior;

- reabilitarea/modernizarea instalațiilor de iluminat în clădiri;

- sisteme inteligente de umbrire pentru sezonul cald;

- sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu, utilizarea surselor regenerabile de energie.

- sisteme de management energetic integrat pentru clădiri, respectiv modernizarea sistemelor tehnice ale clădirilor, inclusiv în vederea pregătirii clădirilor pentru soluții inteligente.

Municipalitatea suceveană are aprobate proiecte în valoare de 291.690.661 lei (59.188.527,59 euro) din fondurile PNRR, până în prezent.