Președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a declarat că România nu are aprobată a doua tranșă de plată prin Planul Național de Redresare și Reziliență deoarece doi miniștri liberali nu și-au îndeplinit jaloanele asumate. Ioan Stan a spus că deși unii liberali încearcă să dea vina pe social-democrați, PSD nu poate fi făcut responsabil pentru blocarea plăților sau pierderea unor sume din fondurile PNRR. „Ceea ce fac dumnealor este o tentativă demagogică de a focusa atenția alegătorilor în altă parte și nu în ograda lor, unde problemele de la două ministere conduse de ei ne împiedică să intrăm în posesia banilor din tranșa a doua din fondurile europene amintite. Adevărul este că în momentul de față România nu are aprobată cererea de plată numărul 2 din PNRR, pentru că nu au fost îndeplinite jaloanele privind decarbonizarea, la Ministerul Energiei, și avertizorul de integritate, la Ministerul Justiției, ambele conduse de PNL”, a precizat Stan. El a adăugat că pensiile speciale sunt prevăzute ca jaloane ce trebuie rezolvate abia în cererile de plată trei și patru, însă acestea nu vor fi analizate până când România nu va îndeplini criteriile din cererea de plată numărul doi. ”Drept urmare, cererea de plată numărul 3 din PNRR va fi depusă abia după ce proiectul legii pensiilor speciale, cu amendamentele rezultate din raportul final al Băncii Mondiale, va fi adoptată în Parlament, iar din acest punct de vedere suntem în grafic”, a mai precizat Stan.

„În același timp subliniem că odată cu intrarea PSD la guvernare s-a început un consistent proces de refacere a echilibrelor macroeconomice, care înseamnă nu doar reducerea deficitului bugetar, ci și reducerea ponderii datoriei publice în PIB. De altfel, INS a anunțat oficial că în 2022, România a avut o creștere economică de 4,8%. Această evoluție bună, peste așteptări, a dus PIB-ul la 1412,5 miliarde de lei, fapt ce determină o diminuare considerabilă a ponderii datoriei publice în PIB, de la aproape 50 % în decembrie 2021,  la 47,2% în decembrie 2022”, a declarat liderul PSD Suceava.

Ioan Stan consideră că aceasta este o performanță remarcabilă, mai ales că s-a produs simultan cu acordarea unor stimulente economice de până la cinci ori mai mari decât în perioada precedentă, 2020-2021, când ”datoria publică explodase de la 37% din PIB, la cât o lăsase PSD în 2019, la 50 % din PIB, la finalul guvernărilor Orban-Cîțu”.