Un dosar care a făcut vâlvă în august 2021, când omul politic și fostul deputat și prefect Ștefan Alexandru Băișanu a fost reținut 24 de ore în arest într-un dosar de șantaj, după care a fost plasat sub control judiciar, a fost în cele din urmă trimis în instanță de procurori, la finele anului trecut, însă doar pentru o infracțiune de amenințare.

Raportat la acuzațiile de atunci și acțiunea în forță cu care a demarat ancheta, pare destul de puțin.

 

Cum s-a ajuns de la asociați la litigiu și reclamație pentru șantaj

Totul a plecat de la un manej în care familia Băișanu își îngrijea caii de curse folosiți de fiicele acestuia, la Ipotești. În discuție era și un iaz, iar litigiul a plecat de la cine a investit bani acolo. Fostul deputat a fost acuzat că s-a folosit doar de influență și de promisiuni, în timp ce banii ar fi fost investiți de alții.

Victime ar fi doi foști colaboratori ai acestuia, unul dintre ei fiind și cel care a depus plângeri penale împotriva lui Băișanu la mai multe structuri de parchet, inclusiv DNA, dar și la poliție. Este vorba de Corneliu Lefter, cel care reclama următoarele:

“După 1 mai 2021 i-am comunicat lui Ştefan Alexandru Băișanu că eu nu mai pot să cheltui bani, și drept urmare, mai departe să se descurce și că totodată aștept să îmi achite datoriile. Şocul total a fost când, în loc să vină cu soluții, el a trecut la amenințări de toate felurile, începând de la amenințări precum că el mă va desființa pe mine și familia mea, trecând apoi la amenințări de genul că el îmi va fi sfârșitul, că el îmi va da cu parul în cap, că îmi va băga toporul în gât, că mă va omorî, apoi că el are puterea de a mă băga la pușcărie. După toată tirada de amenințări mi-a zis franc în față că dacă vreau să îmi dea toate datoriile trebuie să îi cedez lui contractul pe iaz și am de ales: ori cedez iazul și îmi dă datoriile, ori ne vom judeca 10 ani până îmi va da banii. Văzând că nici așa nu reușește, a trecut la alt gen de atac. A mers efectiv la Primăria Ipotești, unde a exercitat tot felul de presiuni pentru ca aceștia să îmi rezilieze contractul pe iaz. Din data de 10 mai 2021 acesta mi-a interzis accesul în incinta fermei, zicând că el este proprietar și că face ce vrea”, a arătat Corneliu Lefter în plângerile depuse la Poliție și DNA.

Imediat după ce Băișanu a fost pus sub acuzare și reținut în arest, avocatul acestuia, Laurian Ostaficiuc, declara că ”acuzațiile sunt vădit nefondate, atât în ceea ce privește temeinicia acestora, cât și prin raportare la textul legal de incriminare”.

 

Care au fost acuzațiile și ce a rămas efectiv din acest dosar

În dosarul de amenințare trimis în instanță de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, Corneliu Lefter este parte vătămată.

În urma unei solicitări transmise de Monitorul de Suceava ni s-a răspuns că ”la data de 6 mai 2021, în jurul orei 17:00, în timp ce se afla în mașina persoanei vătămate L.C., pe raza municipiului Suceava, inculpatul a adresat acesteia amenințări cu săvârșirea unor acte de violență, de natură a-i provoca o stare de temere persoanei vătămate”, este pe scurt acuzația din dosar, întărită probabil de o înregistrare.

În privința acuzației de șantaj față de numitul F.M., pe care Băișanu l-ar fi amenințat cu închisoarea pentru a-l determina să dea declarații mincinoase într-un dosar penal pe care intenționa să îl demareze prin formularea unei plângeri penale față de L.C. (Lefter Corneliu), cu scopul final de a-l determina pe acesta din urmă să-i cedeze dreptul de administrare al iazului denumit popular ”Iazul Dinului”, s-a dispus soluție de clasare întrucât fapta nu întrunește elementele constitutive ale infracțiunii, au stabilit procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

Așadar, Ștefan Alexandru Băișanu a fost trimis în judecată doar pentru infracțiunea de amenințare față de Corneliu Lefter.

 

Ce pedeapsă ar putea primi Băișanu, dacă va fi găsit vinovat

Conform Codului Penal, fapta de a amenința o persoană cu săvârșirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

În practică, la o persoană fără antecedente penale, pedeapsa pentru infracțiunea de amenințare constă cel mult într-o amendă penală ori în câteva luni de închisoare, cu suspendare.

Dosarul este înregistrat pe rolul Judecătoriei Suceava, aflându-se încă în faza de cameră preliminară.    

Alexandru Băișanu este actualmente președintele Partidului Republican, organizația Suceava, cadru universitar, fost prefect, fost deputat și fost lider ALDE Suceava.

Ștefan Alexandru Băișanu se bucură de prezumția de nevinovăție în dosarul în care este acuzat de comiterea infracțiunii de amenințare.