Puternicul incendiu izbucnit sâmbătă la prânz la pensiunea Nedeia din Văleni Stănișoara-Mălini a provocat pagube mari la ambele clădiri de cazare.

Ancheta pompierilor arată că focul a izbucnit din zona camerei tehnice, amplasată între cele două clădiri de cazare, fapt care ar explica în parte de ce au luat foc ambele clădiri, aproape concomitent.

La fața locului s-a intervenit 9 autospeciale de stingere, cu echipaje de pompieri militari și civili.

Pompierii au găsit un incendiu care se manifesta generalizat în partea superioară a celor două clădiri alipite.

”Flăcările au izbucnit în zona camerei tehnice, amplasată între cele două clădiri de cazare, cel mai probabil din cauza efectului termic al curentului electric, generat de un cablu (electric) defect”, au transmis pompierii militari suceveni.

Unitatea de cazare era închisă, fapt care explică de ce incendiul a fost observat și anunțat târziu.

La finele anului trecut, pompierii găsiseră probleme pe linie de securitate la această unitate de cazare.

”Pensiunea respectivă a fost închisă de către inspectorii de specialitate ai ISU Suceava, pe data de 30 decembrie 2023. De asemenea, operatorului economic i s-a aplicat sancțiunea complementară cu amendă de 100.000 lei”, a declarat maiorul Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al pompierilor militari suceveni.

Unitatea de cazare a fost închisă pentru că nu avea autorizație de securitate la incendiu, deoarece nu se respecta corelarea gradului de rezistență la foc, cu numărul de niveluri supraterane maxim admise - clădiri cu gradul de rezistență V (cinci) la foc, construite pe trei niveluri supraterane - parter, etaj și mansardă.

Mai precis, planșeele de peste parter, etaj și mansardă erau construite din lemn, la fel ca și scara de evacuare a utilizatorilor (tot din lemn), ceea ce contravine grav a cerinței de securitate la incendiu.

Pensiunea a aparținut familiei primarului din Mălini, Petru Nistor, însă a fost vândută unui investitor din Iași.