Polițiștii din Suceava mai au o alertă suplimentară în aceste vremuri crâncene, cauzată de fuga a doi tineri imediat ce au aflat sentința dată de Curtea de Apel Suceava în dosarul în care ei au fost judecați pentru infracțiuni legate de traficul de droguri și șantaj.

Curtea de Apel Suceava a decis, în ședința din 30 martie, că Mihăiţă-Gheorghiţă Buzec şi Şerban Lazăr, ambii în vârstă de 23 de ani, din Frătăuţii Noi, trebuie să execute pedepsele stabilite de Tribunalul Suceava în regim de detenție. Practic, din pedepse cu suspendare, sentințele au devenit în regim de detenție. Judecătorii de la Curtea de Apel Suceava au admis apelul procurorilor de la DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava, care au cerut pedepse mai aspre.

Mihăiţă-Gheorghiţă Buzec are de executat o pedeapsă de 2 ani, 7 luni şi 10 zile, în timp ce Şerban Lazăr are de executat 2 ani şi 6 luni închisoare.

 

De la dealeri de canabis, la cultivatori de canabis

La data de 1 aprilie 2019, poliţiştii specializaţi de la Serviciul Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava s-au sesizat despre faptul că pe raza comunei Frătăuţii Noi sunt cel puţin doi tineri care încearcă să înfiinţeze o cultură de canabis, urmărind obţinerea de fragmente vegetale, apte pentru a fi valorificate clienţilor.

Din cercetări a rezultat că Mihăiţă Buzec şi Șerban Lazăr au procurat, de la finele anului 2018, canabis din surse necunoscute şi l-au vândut cu preţul de 50 de lei gramul mai multor consumatori, prin intermediul unui minor.

Anchetatorii aveau deja date că aceştia au o cultură de canabis, astfel că au acţionat la momentul oportun.

Pe 18 iulie 2019 în acest caz s-au efectuat percheziţii, ocazie cu care de la locuinţa lui Mihăiţă Buzec au fost ridicate patru plante de culoare verde ajunse la maturitate cu caracteristici asemănătoare plantelor de canabis. Tinerii cultivaseră mai multe plante de canabis, pe care le-au îngrijit, însă doar cele patru fire au ajuns la maturitate.

Ulterior, s-a certificat că este vorba de canabis, cu o masă netă de peste 220 de grame după uscare. Este vorba de frunze, tulpini şi rădăcini, care în stare naturală au avut masa netă de 750 de grame.

 

Cum au ajuns să fie condamnați și pentru șantaj

Ancheta şi monitorizarea efectuată au mai dus la descoperirea unei fapte grave, care a cântărit în pedepsele finale.

În cursul lunii ianuarie 2019, pentru că minorul care le vindea canabisul nu a mai dorit să continue această afacere periculoasă, cei doi l-ar fi ameninţat cu diverse acte de violenţă atât pe el, cât şi pe membrii familiei sale. Mai mult, minorul le-ar fi dat celor doi diferite sume de bani, pentru ca aceştia să nu pretindă să continue împreună cu ei comercializarea de diferite cantităţi de canabis. Așa s-a ajuns la încadrarea la infracțiunea de șantaj.

Anchetatorii au mai aflat, în urma percheziţiilor şi a ridicării sistemelor informatice, că Buzec avea gânduri mari de extindere a afacerii, acesta având o discuţie în cadrul căreia era interesat să comande o cantitate de 4 sau 5 kilograme de substanţe.