Intrarea în carantină a municipiului Suceava și a altor opt localități din împrejurimi, ca urmare a emiterii ORDONANȚEI MILITARE NUMĂRUL 6 din 30.03.2020, ridică încă multe semne de întrebare în privința funcționării unor servicii de strictă necesitate. Tocmai de aceea, primarul Sucevei, Ion Lungu, a venit cu o serie de precizări:

“1. Carantina ne dă ocazia să acționăm mai concret pentru a combate noul Coronavirus (COVID-19) și pentru a putea identifica mai rapid persoanele infectate și să le tratăm. În concluzie, chiar dacă la prima vedere pare o măsură dură, aceasta pe termen lung se va dovedi a fi una bună pentru comunitatea noastră, deoarece ne va da ocazia să ieșim cât mai repede din această criză și să revenim la viața noastră normală.

2. Toate serviciile publice vor continua să funcționeze normal, doar că vor fi efective reduse.

3. Magazinele, benzinăriile, farmaciile, magazinele veterinare vor rămâne în continuare deschise și se vor aproviziona la același nivel ca până acum, nu trebuie să ne panicăm.

4. Aveți posibilitatea de a merge în continuare la serviciu (chiar dacă activitatea economică este situată în zona de carantină), respectând evident măsurile în vigoare.

5. Agenții economici care fac transport de marfă (indiferent de natura acestuia), cei care furnizează materiile prime, resursele necesare desfășurării activităților economice în zona carantinată, precum și cei care asigură aprovizionarea populației, au voie să intre și să iasă din zona carantinată.

6. Facem tot posibilul să ajutăm spitalul și personalul acestuia, în aceste momente dificile.

7. De îndată ce va ajunge din Coreea de Sud aparatul tip PCR pentru testarea a noului Coronavirus (COVID-19), vom începe testarea populației, având prioritate cei aflați în linia I.

8. NU suntem uitați de restul României!

Domnul Prim-Ministru Ludovic Orban m-a asigurat că suntem prioritatea ZERO pentru Guvern, în acest moment.

9. De asemenea, țin legătura în permanență cu Ministrul Sănătății Nelu Tătaru și cu Secretarul de Stat Doctor Raed Arafat pentru a găsi cele mai bune soluții pentru limitarea pe cât posibil a răspândirii acestui virus.

10. Primăria Municipiului Suceava reamintește că a pus la dispoziție un număr de telefon direct, de la cabinetul primarului, DESTINAT EXCLUSIV CETĂȚENILOR MUNICIPIULUI SUCEAVA - (0230) 210 678, la care se pot ridica probleme legate de noul Coronavirus (COVID -19).

Linia este funcțională între orele 8:00 - 22:00, de Luni până Sâmbătă inclusiv.

11. Vom reuși împreună prin calm, disciplină, unitate, responsabilitate, DISTANȚARE SOCIALĂ și cu AJUTORUL Bunului Dumnezeu, să depășim cea mai grea încercare din istoria recentă a omenirii”.

Deocamdată, în baza testărilor efectuate, în municipiul Suceava se află mai bine de un sfert din persoanele confirmate la nivel național ca fiind infectate cu COVID-19.