Asociația Scriitorilor și Artiștilor din Țara Dornelor (ASATD) a organizat recent Gala premiilor, eveniment online, manifestare culturală prin care au fost recompensați membrii asociației care s-au evidențiat prin scrisul lor și s-au implicat în desfășurarea activității culturale din municipiu și din județ.

Premiile ASATD sunt individualizate după numele unor personalități dornene, respectiv dramaturgul Ion Luca, scriitorul și ziaristul Platon Pardău, pictorul Gavril Cacina.

La fiecare ediție, primăria municipiului Vatra Dornei a oferit premiul Vasile Deac, în memoria primarului care a condus comunitatea dorneană timp de 27 de ani și care este ctitorul stațiunii balneare.

„Deși perioada pandemiei a afectat și activitatea culturală, scriitorii dorneni au continuat colaborarea cu un număr însemnat de reviste literare din județ și din țară, s-au editat câteva cărți, poezie, proză scurtă și eseu, un volum de restituiri dedicat lui Ion Luca, o monografie dedicată unei instituții”, a spus prof. Paraschiva Abutnăriței.

Gala Premiilor ASATD din acest an a fost sprijinită substanțial de Primăria municipiului Vatra Dornei prin contribuția la organizare și susținerea a două premii, cel de onoare și premiul Vasile Deac. Alte trei premii sunt susținute de parohia Catedralei „Sfânta Treime”, de familiile Abutnăriței și Gruia Ungurian, de membrii asociației și de Florăria „Antița”.

 

·       Premianți

 

Biroul ASATD a hotărât acordarea următoarelor premii:

Premiul de onoare – scriitoarei și ziaristei Doina Cernica, realizatoarea paginilor de Literatură și Artă ale cotidianului „Crai nou” Suceava; Premiul „Vasile Deac” – prof. dr. Alis Niculică, șef birou documentare din cadrul Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava; Premiul „Ion Luca” – poetei Anica Facina; Premiul Platon Pardău – scriitoarei Artemisia Ignătescu; Premiul pentru artă „Gavril Cacina” – pictoriței Valentina Anichitei Petrescu; O diplomă de excelență a primit scriitorul Simion Tudurean, decanul de vârstă al ASATD. „Cea de-a X-a ediție a Galei Premiilor ASATD din acest an s-a desfășurat în condițiile impuse de pandemie, premianții fiind prezentați online de președintele asociației, pr. dr. Mihai Valica.

Îi felicităm pe toți premianții, sperând în revenirea la normalitate și la reluarea activității culturale la nivelul dorit de noi”, a transmis prof. Paraschiva Abutnăriței.

Vă reamintim că Asociația Scriitorilor și Artiștilor din Țara Dornelor s-a înființat în anul 2001 și, începând cu anul 2002, a organizat din doi în doi ani o gală a premiilor, prin care au fost recompensați membrii asociației care s-au evidențiat prin scrisul lor și s-au implicat în desfășurarea activității culturale din municipiu și din județ.

La fiecare ediție a fost decernat un premiu de onoare unei personalități marcante a spiritualității românești și care a devenit membru de onoare al asociației. „De-a lungul timpului ne-au onorat personalități precum ÎPS Bartolomeu Anania, ÎPS Teodosie, prof. univ. dr. Nichita Adăniloaie, istoricul literar și cercetătorul Nicolae Cârlan, poeta Carmen Veronica Steiciuc”, a adăugat prof. Paraschiva Abutnăriței.