Patru elevi de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava și un elev de la Școala Gimnazială „Bogdan Vodă” Câmpulung Moldovenesc au fost premiați la etapa națională a Olimpiadei Societății Române de Fizică. Elevii sucevenii au obținut la etapa națională a Olimpiadei de Fizică două Premii II, două Premii III și o Mențiune.

Este vorba de elevii Paul Burcă, clasa a IX-a, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, care a obținut Premiul II; Maria Cristina Popa, clasa a X-a, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, care a obținut Premiul II; Maurizio-Tudor Pavel, clasa a XI-a, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, a obținut Premiul III; David-Corneliu Turturean, clasa a XII-a, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, a obținut Premiul III; Ștefan Hău, elev în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Bogdan Vodă” Câmpulung Moldovenesc, a obținut Mențiune. La această etapă a competiției s-au calificat opt elevi suceveni. Etapa națională s-a desfășurat pe15 mai 2021.

 

·        Atragerea elevilor din învățământul preuniversitar către studiul fizicii

Prof. dr. Petru Crăciun, inspector școlar pentru disciplina fizică la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava, ne-a spus că anul acesta, din cauza pandemiei, Ministerul Educației a suspendat toate olimpiadele școlare. Însă, Societatea Română de Fizică a organizat, în perioada 6 martie - 15 mai 2021, Olimpiada Națională a Societății Române de Fizică. Scopul Olimpiadei de Fizică a Societății Române de Fizică (ON-SRF), după cum ne-a spus prof. dr. Petru Crăciun,este atragerea elevilor din învățământul preuniversitar către studiul fizicii, menținerea interesului elevilor pentru această știință, oferirea unui cadru adecvat pentru evaluarea cunoștințelor elevilor care doresc să performeze în fizică. ON-SRF este un proiect educațional al Societății Române de Fizică (SRF), realizat în colaborare cu Facultățile și Departamentele de Fizică din principalele centre universitare din România și cu sprijinul profesorilor de fizică din învățământul preuniversitar.

 

·        La faza județeană s-au calificat 67 de elevi

La faza locală a Olimpiadei Naționale a Societății Române de Fizică, care s-a desfășurat online, pe 6 martie 2021, au participat 170 de elevi, din clasele VI-XII din județul Suceava.

Subiectele au fost tip grilă. Elevii au fost supravegheați video de către profesori de fizică care nu aveau elevi în concurs. Pentru faza județeană s-au calificat 67 de elevi.

Pe 25 aprilie, s-a desfășurat etapa județeană a competiției, online, probă care a durat 3 ore, dar problemele nu au fost tip grilă. „Fiecare elev a trebuit să rezolve probleme de fizică pe foi, apoi să scaneze aceste rezolvări și să le încarce pe o platformă până la ora 13:15 (proba a început la ora 10:00). Elevii au fost monitorizați video”, a completat inspectorul școlar pentru fizică de la IȘJ Suceava. Proba la etapa națională a durat tot trei ore și s-a urmat aceeași procedură ca la etapa județeană.