Tribunalul Cluj-Napoca a dat sentința în cazul mult mediatizatului accident produs în ianuarie 2019, la intrarea în Cluj-Napoca dinspre Huedin, în care a murit suceveanca Gabi Rîpan, fiica omului de afaceri sucevean Ioan Vasile Rîpan.

Tudor Cîrje, tânărul care conducea cu viteză excesivă autoturismul Mercedes al tinerei, a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare, pentru ucidere din culpă. Judecătorii au mai stabilit ca acesta să aibă interdicție de a conduce autovehicule pe o perioadă de 3 ani de zile, după executarea pedepsei. Sentința nu este definitivă și mai mult ca sigur va fi atacată cu apel.

Tribunalul Cluj-Napoca a mai decis ca părinții fetei să primească câte 150.000 de euro fiecare, daune morale. Fratele şi bunica Gabrielei au de primit fiecare daune de 100.000 de euro, conform deciziei instanței de judecată.

Dacă sentința va rămâne în această formă, s-ar putea spune că inculpatul a scăpat destul de ușor. Asta în condițiile în care un alt judecător a respins încadrarea de ucidere din culpă și și-a declinat competența la Tribunalul Cluj, apreciind că este vorba de omor și nu de ucidere din culpă. 

Ulterior, Tribunalul Cluj-Napoca a respins încadrarea la omor și a revenit la prima încadrare din rechizitoriul de trimitere în judecată, de ucidere din culpă.
 

·        Viteză excesivă, agresivitate, antecedente rutiere

Accidentul în care a murit Gabi Rîpan s-a produs în noaptea de 20 spre 21 ianuarie 2019, la intrarea în Cluj-Napoca dinspre Huedin. Deși Gabi nu lăsa de regulă pe nimeni la volan, nu se știe de ce și în ce împrejurări, la întoarcerea spre Cluj, la volanul mașinii sale s-a urcat Tudor Cîrje. Accidentul s-a produs în condiții de viteză excesivă, de peste 150 de km la oră, chiar 165 de kilometri la oră, conform unei expertize depuse la dosar.

Șoferul a pierdut controlul autovehiculului imediat după o manevră de depășire efectuată cu viteză excesivă și cu agresivitate. Mașina a derapat pe carosabilul acoperit cu mâzgă și a ieșit în decor, lovind un stâlp metalic de informare de pe marginea DN 1. După acest impact de o violență extremă, mașina s-a oprit în șanțul de colectare a apei pluviale.

Gabi Rîpan, pasageră pe locul din dreapta, a murit, iar şoferul, Tudor Cîrje, a fost rănit foarte grav, suferind o amputație de picior drept. Acesta din urmă a fost proiectat prin parbriz, în afara mașinii.

Familia Rîpan a încercat, prin avocați, și a reușit la un moment dat să convingă judecătorii că acest accident a fost un omor în toată regula, având în vedere cum a condus inculpatul, numeroasele antecedente rutiere ale acestuia (Cazierul auto al lui Cîrje relevă faptul că într-un termen scurt acesta a provocat două evenimente rutiere, precum și un grad ridicat de pericol social prin săvârșirea a 11 fapte contravenționale), decuplarea sistemelor de siguranță etc.

 

Vasile Rîpan: „Decizia ni se pare inumană, injustă”

După aflarea sentinței, Vasile Rîpan a declarat pentru Ziar de Cluj: „Vom citi sentința cu atenție și deosebit interes. O vom analiza la rece, dar în tot cazul vă putem spune că vom face apel la Curtea de Apel Cluj, pentru că nu avem cum să fim mulțumiți de această decizie. Este mult prea blândă și fetița noastră ne-a fost luată la 20 de ani. Fapta a fost deosebit de gravă. Decizia ni se pare inumană, injustă. Pentru că fetița noastră nu mai este. El (Tudor Cîrje), indiferent de anii de pedeapsă pe care îi primește, se va întoarce acasă. Dar pe fetița noastră nu ne-o poate aduce nimeni înapoi”.