S-au desemnat câștigătorii Concursului „Surprinde frumosul!”, organizat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, concurs la care au trimis fotografii 337 de tineri și copii.

Pr. Justinian-Remus Cojocar, în calitate de inițiator al proiectului și director al Departamentului Activități Tineret, Tabere, Proiecte Școli și Parohii din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a spus că prin acest proiect-concurs s-a dorit implicarea, responsabilizarea și valorizarea copiilor și tinerilor din școlile și parohiile Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și nu numai, pentru că participarea a fost din întreaga țară și chiar din străinătate, din Republica Moldova și Bulgaria.

„Fotografiile trimise au toate o frumusețe a lor. Sunt tematici diferite, mesaje diferite pe care le transmit. Din verificarea lor ne-am convins ceea ce de la început ne-am dorit: să-i facem pe tineri să-și folosească telefoanele și să fotografieze. Tinerii au dat dovadă de creativitate, inteligență și muncă în alegerea diferitelor cadre și elemente care să impresioneze și să transmită frumosul, firescul, mesajul puternic către cei care privesc fotografia - opera lor de artă. În felul acesta tinerii au reușit să prețuiască timpul, să valorifice clipa. O clipă e mult în iconomia mântuirii fiecăruia, mai ales a tânărului care e la început de drum și se însoțește cu Dumnezeu pe cărarea vieții”, a completat pr. Justinian-Remus Cojocar.

 

·        Premianții

Câștigătorii competiției sunt: categoria 6-14 ani: Premiul I: Lehaci Iustina-Elena (12 ani) din localitatea Sadova, jud. Suceava; Premiul II: Bruja Maria (12 ani) din localitatea Pojorâta, jud. Suceava;Premiul III: Simota Ioan (11 ani) din localitatea Vicovu de Sus, jud. Suceava; 14-20 ani: Premiul I: Brahariu Ecaterina (14 ani) din mun. Suceava, jud. Suceava; Premiul II: Balațchi Ioana (15 ani) din localitatea Sfântu Ilie, jud. Suceava; Premiul III: Smocot Paula (19 ani) din localitatea Dărmănești, jud. Suceava; 20-35 ani: Premiul I: Trisciuc Nina (24 ani) din localitatea Argel, jud. Suceava; Premiul II: Ailenii Cătălina (21 ani) din localitatea Marginea, jud. Suceava; Premiul III: Frențiu Daniela (22 ani) din localitatea Chiuiești, jud. Cluj; etapa de vârstă peste 35 de ani: Premiul I: Banea Silvia (41 ani) din mun. Galați, jud. Galați; Premiul II: Bruja Radu (44 ani) din localitatea Pojorâta, jud. Suceava; Premiul III: Nichitean Daniela (45 ani) din mun. Botoșani, jud. Botoșani.

Premiul special de participare a fost acordat tânărului Petar Chapkanov din Bulgaria. Fotografia trimisă de el, numită „The gift of life” (Darul vieții), „prezintă un tânăr abătut, cu mintea răvășită, dar receptivă și preocupată de un început bun, de căutarea unui sens în viață. El primește în dar Biblia – Sfânta Scriptură – Cuvântul lui Dumnezeu”.

 

·        Juriul

Juriul concursului a fost format din: Irina Ursachi, redactor și fotoreporter în cadrul Sectorului de Comunicare, Media și Relații Publice al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Candrea Brothers (Andrei și Cezar), foto-jurnaliști profesioniști (Andrei Candrea a obținut, în anul 2020, Premiul II la Concursul „Biserica în pandemie” al Agenției de Știri Basilica) și pr. Justinian-Remus Cojocar, în calitate de inițiator al proiectului și director al Departamentului Activități Tineret, Tabere, Proiecte Școli și Parohii din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Câștigătorii vor fi premiați într-un cadru festiv, iar toate fotografiile trimise pentru concurs de către tineri și copii vor fi adunate într-un album virtual ce va fi prezentat pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, la sfârșitul acestui an școlar. „În vacanța de vară, toți tinerii și copiii participanți, pe lângă cărți, icoane și diplome, vor beneficia, pe rând, de o zi de promenadă prin municipiul Suceava, la bisericile voievodale, la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou, Cetatea de Scaun și Muzeul Satului Bucovinean”, a mai transmis pr. Justinian-Remus Cojocar, inițiatorul proiectului.