Senatorul PSD de Suceava Ioan Stan a transmis, sâmbătă, printr-un comunicat de presă, că în opinia sa incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase de la Constanța „ilustrează indiferența, incompetența și ipocrizia Guvernelor Orban și Cîțu în gestionarea pandemiei”. Stan a arătat că în mandatele celor doi premieri PNL au fost incendii în 12 spitale, provocate de saturația mare de oxigen din secțiile Covid.

„În loc să învețe din tragediile precedentelor 11 incendii din spitale, membrii Guvernului Cîțu s-au certat toată vara între ei, iar apoi s-au dus în concedii sau în campaniile electorale din interiorul partidelor lor, deși tot ei anunțau iminența valului 4 al pandemiei. Iar ce ce s-a intâmplat la Constanța ne arată că pentru ei orgoliile politice și funcțiile din partid au fost mai importante decât condițiile de siguranță pentru cetățeni în fața pandemiei, inclusiv pentru pacienții din secțiile COVID”, a afirmat senatorul.

Parlamentarul social democrat spune că acum guvernanții nu mai au scuza că au fost luați prin surprindere de pandemie și subliniază că înainte de incendiul de la spitalul din Constanța au murit arși de vii peste 40 de pacienți în secțiile COVID. Ioan Stan întreabă retoric câți oameni mai trebuie să moară pentru a a se remedia problemele din sistemul sanitar. „Oamenii trebuie să știe că România a fost singura țară din UE care la începutul pandemiei nu a avut un protocol special anti-incendiu pentru secțiile COVID, deși se știe că riscul e foarte mare din cauza saturației mari de oxigen. În mod clar, pentru aceste tragedii, principalii responsabili sunt cei de la USR-PLUS și premierul Cîțu. Spunem asta pentru că în mandatele celor doi miniștri ai Sănătății de la USR-PLUS au luat foc 8 spitale din totalul de 12. Dar și premierul Cîțu este la fel de responsabil. Nu poate da vina doar pe miniștrii USR-PLUS. Era de datoria lui să se asigure că membrii cabinetului pe care îl conduce vor lua măsurile necesare pentru siguranța pacienților”, a afirmat Stan.

Acesta mai spune că „incompetența actualei guvernări” se vede și în creșterea accelerată a numărului de persoane cu COVID și de localități care intră în scenariu roșu, Suceava fiind iarăși pe un trend ascedent.

„Această evoluție este foarte îngrijorătoare în lipsa unor politici publice bine gândite și țintite cu ajutorul cărora să nu devenim iarăși „Lombardia României. Dar cine să se gândească la așa ceva când șefii PNL-iști ai județului sunt mai interesați de poziția lor în cadrul partidului și ce se întâmplă la București, decât de ce se întâmplă cu oamenii din județul pe care îl conduc”, a mai spus liderul PSD.