Ancheta epidemiologică efectuată de Direcția de Sănătate Publică Suceava în cazul pacientei vaccinate care a murit, miercuri, de Covid-19, la câteva zile după ce i-a fost administrată doza a III-a de vaccin anticovid, arată că cel mai probabil femeia s-a infectată cu SARS-CoV-2 înainte de vaccinare. Potrivit unui comunicat de presă remis joi după-amiază de DSP, femeia, în vârstă de 50 ani, era angajată a Direcției Județene de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, ca asistentă medicală la căminul pentru persoane vârstnice din Pojorâta. Era în evidența medicului de familie cu hipertensiune arterială, insuficiență venoasă cronică, dislipidemie, obezitate grad IV.

În comunicat se arată că în săptămâna anterioară vaccinării asistenta a acordat îngrijiri medicale la domiciliu unui cuplu de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în localitatea Pojorâta.

Din ancheta epidemiologică a reieșit că în data de 30 septembrie a.c. s-a vaccinat anticovid cu doza a III-a de vaccin Pfizer BioNtech. În istoricul de vaccinare figurează că prima doză a făcut-o la data de 24 ianuarie a.c., la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, iar cea de-a doua, la data de 14 februarie a.c., la același centru de vaccinare.

 

 

 

Tot ancheta epidemiologică a arătat că a doua zi după vaccinarea cu doza a III-a, respectiv în data de 1 octombrie, s-a apelat la medicul de familie pentru că avea febră, frison și simptome respiratorii moderate. Medicul de familie i-a recomandat internarea, dar s-a prezentat la Centrul de Primire Urgențe a Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc abia în data de 3 octombrie. Aici a prezentat sindrom febril, a fost consultată și a plecat acasă cu rețetă medicală.  Două zile mai târziu, în data de 5 octombrie, a solicitat Ambulanța, care a transportat-o la spitalul din Câmpulung Moldovenesc, în stare foarte gravă, insuficiență respiratorie și glicemie 460. A fost transferată imediat la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, unde a fost internată la Terapie Intensivă. În data de 6 octombrie a murit.  

 

„Din punct de vedere epidemiologic, considerăm că la momentul administrării vaccinului anti-Covid-19 (doza a III-a) pacienta se afla deja în incubație. Evoluția fulminantă a fost agravată de comorbiditățile pacientei, iar apariția îmbolnăvirii și decesul nu pot fi legate/cauzate de vaccinare”, a precizat medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, de la Direcția de Sănătate Publică Suceava.