Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă a anunțat că în ședința de vineri a deliberativului va fi supus aprobării un proiect de hotărâre în vederea creșterii considerabile a capacității de intervenție a Serviciului Public Salvamont Suceava. Niculai Barbă a spus că proiectul prevede aprobarea încheierii a șase contracte de voluntariat cu șase salvatori montani aspiranți, pregătirea profesională a acestora urmând să fie asigurată în cadrul Serviciului Salvamont. Barbă a precizat că în momentul de față, pe lângă personalul angajat cu contract individual de muncă, în cadrul Serviciului Salvamont Suceava își desfășoară activitatea cinci salvatori montani atestați, care au încheiat contracte de voluntariat cu CJ Suceava și care își desfășoară activitatea împreună cu personalul de specialitate din cadrul serviciului. „Consiliul Județean Suceava susține creșterea considerabilă a capacității Salvamont Suceava, iar asigurarea resurselor umane, cu salvamontiști și voluntari, este cheia acestei creșteri”, a afirmat Niculai Barbă.

El a arătat că șeful Serviciului Public Salvamont, Raia Voicu, a transmis că în momentul de față numărul de salvatori montani atestați care își desfăşoară activitatea ca voluntari este insuficient raportat la sarcinile pe care le are un salvator, având în vedere că 60% din suprafața județului este încadrată ca zonă montană. În aceste condiții, Niculai Barbă a precizat că CJ Suceava va aproba încheierea celor șase noi contracte de voluntariat cu aspiranți-salvatori montani, care vor efectua 160 de ore de pregătire profesională în următorii doi ani, după care vor putea fi atestați.

Niculai Barbă a precizat că pe lângă susținerea pentru creșterea numărului de salvatori, Consiliul Județean va asigura fonduri pentru dotarea Salvamont Suceava cu materiale și echipamente de ultimă generație, având în vedere că acest serviciu are un rol extrem de important și în dezvoltarea turismului montan.