În 1 Iunie, cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului, organzațiile partenere din proiectul “ReACT – Reformă şi acţiune pentru apărarea drepturilor copiilor, victime ale traficului uman, în sistemul de justiţie”au lansat în mediul online filmulețe cu acțiuni de tip flashmob, organizate de instituțiile de învățământ din judeţele Botoșani, Suceava, Iași, Bacău, Vaslui, Olt, Constanța, Bihor, Timiș, Cluj și municipiul București - sectoarele 2 și 5.
Cele 53 de licee care au răspuns pozitiv inițiativei organizatorilor au mobilizat un număr de peste 2.000 de elevi pentru a transmite mesaje împotriva fenomenului traficului de minori. Acțiunile fac parte din campania națională de conștientizare, lansată în cadrul proiectului „ReACT”,derulat de Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO), cu implicarea Asociației Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER) și al promotorului campaniei de informare Asociația Institutul Bucovina (IPSB).
Pregătirea flashmob-urilor a fost precedată de întâlniri online alături de coordonatorii campaniei la nivel de instituție școlară, dar și de evenimente față în față cu tinerii liceeni, care au purtat un dialog cu reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, pentru a se informa cu privire la mijloacele de prevenție, modalitățile prin care pot identifica și sprijini victimele traficului de minori, orientându-le către instituții abilitate în acest domeniu.
Campania din mediul online poate fi urmărită pe pagina https://www.facebook.com/React-102125898623063/. Persoana de contact din partea IPSB este președintele Asociației Institutul Bucovina – Petru-Vasile Gafiuc. E-mail: info@bucovinainstitute.org, Tel: 0230.524.128.
“ReACT – Reformă şi acţiune pentru apărarea drepturilor copiilor, victime ale traficului uman, în sistemul de justiţie”este un proiect derulat de Centrul de Advocacy și Drepturile Omului - CADO în parteneriat cu Asociația Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER) și Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina (IPSB), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este îmbunătățirea statutului minorilor ca victime ale traficului uman în sistemul de justiție penală prin acțiuni de watchdog, de advocay de modificare a cadrului legislativ, de conștientizare a victimelor/potențiale victime, a profesioniștilor privind drepturile copiilor în sistemul de justiție penală și de pregătire a profesioniștilor din sistemului judiciar și social privind aplicarea legislației naționale și europene privind drepturile copiilor, victime ale traficului, în sistemul judiciar.
Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile.
Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.”
Comentarii