Ancheta administrativă desfășurată de Inspectoratul Școlar Județean Suceava la Centrul de Evaluare Națională de la Școala Gimnazială „Teodor Balan” din Gura Humorului a scos la iveală că cel care a distribuit pe WhatsApp, în timpul examenului, subiectele la limba română a fost un membru al comisiei de examinare, respectiv persoana de contact cu Ministerul Educației, cea care a descărcat subiectele, din cadrul comisiei. Inspectorul școlar adjunct Gabriel Matei, care a fost, miercuri, la Gura Humorului pentru a audia toate persoanele implicate, a declarat că persoana respectivă este o angajată a Şcolii „Teodor Balan” și a recunoscut că a scanat broșura cu subiectele și a distribuit-o pe WhatsApp, deși acest lucru este interzis în timpul examenului. Inspectorul Matei a subliniat că procesele-verbale de instruire în privința metodologiei de examinare erau semnate, persoana în cauză și-a asumat respectarea reglementărilor legale, dar cu toate acestea, le-a încălcat. „Este bine că a recunoscut. A spus că nu și-a dat seama ce face, că procedează greșit”, a arătat inspectorul Matei, care a mai spus că „nu se aștepta nimeni la așa ceva” și speră să nu mai existe astfel de surprize neplăcute la următoarele examene.

Prima măsură stabilită miercuri de IȘJ a fost convocarea de urgență a Consiliului de Administrație pentru schimbarea comisiei de examinare, în vederea celei de-a doua probe, care se va desfășura joi, la matematică. Din punct de vedere administrativ, angajata care a distribuit ilegal subiectele poate fi sancționată cu interdicția de a mai face parte 5 ani din comisiile de examinare. Din punct de vedere al încălcării legii, ancheta este desfășurată de polițiștii de la Biroul Siguranță Școlară și de procurori.

Reamintim că subiectele de la proba la limba română, prima din cadrul examenului de Evaluare Națională, au fost distribuite încă de la ora 9.00 dimineața pe un grup de WhatsApp, de un angajat al Școlii Gimnaziale Nr. 3 „Teodor Balan”, din Gura Humorului.

Anunțul referitor la tentativa de fraudare a examenului a fost făcut, marți, de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care a declarat că un profesor din Suceava ar fi distribuit subiectele și că au fost deja anunțate organele de cercetare penală. De asemenea, ministrul Educației a afirmat că nu tolerează ca profesorii să încalce secretul de serviciu.

Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Suceava, Grigore Bocanci, a declarat că identificarea locului de unde au fost distribuite subiectele a fost făcută imediat de Centrul Național de Politici pentru Evaluarea în Educație, din subordinea Ministerului Educației, după codul specific fiecărui centru de evaluare. „Subiectele au apărut pe un grup de WhatsApp al părinților. IȘJ Suceava a început o anchetă și a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava”, a declarat șeful IȘJ.

De ancheta administrativă se ocupă adjunctul IȘJ Gabriel Matei. Acesta a afirmat că a solicitat marți note explicative despre ceea ce s-a întâmplat, de la președinta comisiei de examen din școală și de la patru membri, iar miercuri cercetarea a continuat la școala din Gura Humorului. Potrivit inspectorului Matei, broșura cu 10 pagini care cuprinde subiectele examenului la limba română a fost integral scanată și postată pe grupul de WhatsApp. Marți, la debutul anchetei, toate persoanele care au fost prezente în școală au declarat că nu știu nimic despre incident. Noaptea a fost un sfetnic bun, mai ales că miercuri urmau să fie cercetate și probele audio-video, și angajata vinovată și-a recunoscut fapta.