Redeschiderea piscinelor și bazinelor de înot după pandemia de Covid-19 nu a adus și reluarea monitorizării calității apei de îmbăiere, conform legislației. Majoritatea piscinelor funcționează în cadrul unităților de turism sau al unităților de învățământ, dar indiferent de modul de funcționare administratorii acestora sunt obligați să aibă un contract de monitorizare a apei de îmbăiere, încheiat cu Direcția de Sănătate Publică.

Consilierul la serviciul de relații publice al DSP Suceava, Bianca Bighiu, a declarat, luni, că la această dată doar 8 unități au un astfel de contract pentru monitorizarea calității apei de îmbăiere: bazinul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, piscina „Micul Delfin” Suceava, piscina primăriei din Poiana Stampei, cea de la complexul hotelier Dorna Turism, Clas Decent Poiana Negri, Piatra Pinului Resort Gura Humorului, Civica Șcheia și piscina Ariniș, asta în condițiile în care în evidențele DSP sunt înregistrate 35 de piscine și bazine de înot. Pe lângă cele menționate deja, mai sunt piscine și bazine de înot la Școala Gimnazială Nr. 3 Suceava, baza de agrement „Nada Florilor” Fălticeni, Clubul Sportiv Școlar Gura Humorului, „Capitoliu Garden” Suceava, ștrand Salina Cacica, piscina publică Suceava, str. Mărăști, piscina Titanic Șcheia, Nataly Land Șcheia, Ramiro Suceava, Popasul Domnesc Voroneț, Casa Humor Gura Humorului, Rodalpin Câmpulung Moldovenesc, Alimoni Câmpulung Moldovenesc, Perla Brazilor Frumosu, „Le Baron” Dorna Arini, GoldReich Cârlibaba, Cavana Travel Dorna Arini, Cruceanu T. Cristian Dorna Arini, Meridian Turism Vatra Dornei, Casa Doamnei Pârteștii de Jos, Siady Stef Vatra Dornei, Mărțișorul Cacica, Mario Vatra Moldoviței, Poiana Izvoarelor Vatra Dornei, Izvorul Bucovinei Șaru Dornei, „Voievod” Sucevița, Conacul Domnesc Șcheia, Popas turistic „Bucovina” Sucevița.

Piscinele nu au nevoie de autorizaţie pentru a funcţiona pe parcursul unui sezon estival, ci îşi desfăşoară activitatea în baza unei declaraţii pe propria răspundere înregistrată la Registrul Comerţului, dată la înfiinţarea societăţii, că respectă legislația în vigoare. Calitatea apei trebuie însă verificată în mod obligatoriu, în baza contractelor de monitorizare încheiate cu DSP. Inspectorii sanitari efectuează în fiecare vară controale la piscine și, potrivit consilierului Bianca Bighiu, astfel de verificări sunt programate și în acest an.

Pentru piscinele care au activitate doar în sezonul estival costul verificării calității apei este de 1.350 de lei/bazin pentru toate cele 3 luni de funcționare, iar pentru cele care funcționează tot timpul anului prețul este de 5.400 de lei/an.

Înghițirea accidentală a apei contaminate poate provoca diferite boli, printre care diareea produsă de E.coli, dizenteria bacilară, manifestată prin febră, greață, vărsături, crampe, diaree; leptospiroza - cu febră, frisoane, dureri musculare severe, icter, erupții pe piele, hemoragie cutanată sau a mucoaselor; criptosporidioza – cu diaree, deseori severă, însoțită de deshidratare și crampe abdominale, uneori febră, lipsa poftei de mâncare, vărsături, indispoziție; giardioza – parazitoză care evoluează de obicei fără simptome, dar pot apărea uneori manifestări intestinale precum diareea cronică, crampe abdominale, pierdere în greutate; hepatita A; gastroenterita cu virusul Norwalk; infecțiile oculare, dermatitele și meningoencefalita provocate de amibe libere; infecțiile provocate de bacilul piocianic – mai frecvent erupții cutanate și otite.