Prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, a anunțat că punctul de trecere a frontierei cu Ucraina de la Vicovu de Sus ar urma să fie deschis pe 20 iulie 2022, însă doar pentru autoturisme. Alexandru Moldovan a participat, luni, împreună cu o delegație a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii condusă de secretarul de stat Ionel Scriosteanu, la o întâlnire de lucru româno-ucraineană ce a avut loc la Punctul de Trecere a Frontierei Siret.

Moldovan a precizat că discuțiile au vizat identificarea unor soluții ce pot fi adoptate pe termen scurt, mediu și lung în vederea fluidizării traficului de mărfuri prin punctele de trecere a frontierei cu Ucraina situate pe raza județelor Suceava și Botoșani. „Având în vedere perspectiva creșterii tranzitului de mărfuri, în contextul în care partea ucraineană prognozează în acest an o producție de circa 20 milioane tone cereale, s-a convenit suplimentarea de către partea română cu încă două artere de intrare/ieșire în Vama Siret, precum și utilizarea benzii de acces pentru personalul diplomatic în vederea tranzitului cisternelor de combustibil”, a arătat prefectul de Suceava. De asemenea, el a spus că în zona PTF Siret, autoritățile române vor amenaja facilități de staționare/vămuire pentru circa 100 de autovehicule de transport marfă, urmând ca ulterior aceste zone de parcare să fie extinse pe suprafețe de teren aparținând orașului Siret. Alexandru Moldovan a spus că și partea ucraineană și-a asumat în două etape, 5 august, respectiv 5 septembrie, amenajarea pe teritoriul ucrainean a două parcări destinate operațiunilor vamale pentru autocamioane, fiecare cu o suprafață de circa un hectar.

Prefectul județului Suceava a subliniat faptul că pentru descongestionarea traficului prin Vama Siret, partea ucraineană și-a asumat deschiderea cu data de 1 august a PTF Racovăț, din jud. Botoșani, ce va fi destinat în principal traficului autoturismelor, tirurilor goale și al cisternelor de combustibil, și data de 20 iulie pentru deschiderea PTF Vicov de Sus, doar pentru traficul autoturismelor.

În același timp, prefectul a arătat că reprezentanții autorităților vamale române au solicitat ca autocamioanele care se află în tranzit prin România să fie sigilate de către vama ucraineană, prin această măsură reducându-se timpii de așteptare în vamă cu circa 70%.

El a mai adăugat că în prezent, prin măsurile de suplimentare a personalului adoptate de către poliția de frontieră și autoritățile vamale române, capacitatea de prelucrare pe ieșire spre Ucraina este de circa 400 autocamioane/12 ore.