Cristi Crețu, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, nu va pleca acasă în arest la domiciliu. Și asta pentru că magistrații de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Suceava au admis contestația depusă de procurorii DNA. În aceste condiții, măsură arestului la domiciliu luată de Tribunalul Suceava a fost revocată, iar Cristi Crețu va rămâne în arest preventiv, unde se află deja de trei luni. În ultima perioadă, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava a ajuns de două ori la spital. Într-unul din cazuri a fost vorba doar de un consult, dar a doua oară a stat internat timp de aproape o săptămână, fiind externat abia joi seară. Cristi Crețu a primit tratament pe Secția Cardiologie, iar avocatul acestuia, Mihai Ștefănoaia, a susținut că ar fi vorba de un risc ridicat de infarct miocardic.

Cristinel Silviu Crețu a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Cluj-Napoca, pentru două infracțiuni, respectiv luare de mită și trafic de influență. 

Potrivit procurorilor DNA Cluj, Cristinel Silviu Crețu ar fi luat de două ori mită, câte 40.000 de euro, de la omul de afaceri Ioan Vasile Rîpan, care a devenit martor denunțător.

Primii bani ar fi fost pentru proiectul mare de reabilitare drumuri județene (Proiectului regiunea nord-est axă rutieră strategică 1: Iași-Suceava), contract între timp sistat, în urma unor mari divergențe între CJ Suceava și firma Autotehnorom, în timp ce a doua mită, cea pentru care s-a organizat flagrant, ar fi fost pentru desfășurarea fără impedimente a unui acord cadru având ca obiect lucrări de reparații pe drumurile județene.

Din momentul în care omul de afaceri a început să colaboreze cu procurorii DNA au fost înregistrate mai multe discuții în care denunțătorul a făcut referire clar și la prima mită, fără a exista vreo negație din partea inculpatului. Ba mai mult, cei doi ar fi convenit, în discuțiile înregistrate, și de suma identică cu cea anterioară:    

”În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În cursul lunii decembrie 2020, inculpatul Crețu Silviu-Cristinel, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, ar fi primit de la administratorul unei societăți comerciale suma de 40.000 euro, lăsându-l să creadă că va interveni pe lângă persoanele din cadrul Consiliului Județean Suceava cu atribuții de decizie în derularea contractelor de reabilitare de drumuri, astfel încât derularea a două acorduri contractuale încheiate de instituție cu o asociere la care firma omului de afaceri este parte să decurgă fără impedimente. Aceste demersuri ar fi avut loc în contextul unor neînțelegeri între autoritatea județeană Suceava beneficiara proiectului şi asocierea din care face parte firma omului de afaceri, iar contractele de lucrări vizau reabilitarea unor loturi din cadrul Proiectului regiunea nord-est axă rutieră strategică 1: Iași-Suceava.
Într-un context diferit, la data de 16 martie 2022, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, având atribuții de coordonare a Direcției Județene de Drumuri și Poduri Suceava, i-ar fi pretins aceluiași om de afaceri o sumă de bani, neindividualizată, pentru desfășurarea fără impedimente a unui acord cadru având ca obiect lucrări de reparații pe drumurile județene, pe timp de vară și iarnă, acord încheiat de o asociere la care firma omului de afaceri era parte.
Ulterior, la data de 29 martie 2022, inculpatul ar fi precizat care este suma pretinsă, respectiv 40.000 de euro, bani primiți de inculpat la data de 4 aprilie 2022, când a fost prins în flagrant.
În vederea confiscării speciale, s-au dispus măsuri asiguratorii asupra unor bunuri imobile deținute de inculpat”, se arată în comunicatul DNA.