Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a început să utilizeze și metoda dializei peritoneale pentru substituția funcției rinichilor, în tratamentul bolii renale cronice. Este o formă de dializă mai simplă şi mai ieftină decât hemodializa, ce poate fi folosită la orice categorie de vârstă și care pare să ofere pacienților o mai bună calitate a vieţii, în comparaţie cu hemodializa, oferindu-le mai multă libertate în organizarea vieţii profesionale şi a timpului liber.
Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Dan Teodorovici, a informat, printr-un comunicat de presă, că procedura a fost aplicată pentru prima dată unei paciente recent diagnosticată cu boală renală cronică în stadiu terminal. Cateterul de dializă peritoneală a fost inserat de către o echipă chirurgicală specializată formată din dr. Petru Velnic și dr. Lucian Leneschi, ulterior dializa fiind realizată în secția de Nefrologie, cu evoluție favorabilă și lipsită de incidente. Pentru diagnostic și terapie în acest caz a lucrat o echipă multidisciplinară, cu medici din secțiile Nefrologie, Anatomie Patologică, Chirurgie Generală, Chirurgie Vasculară, Medicină Nucleară și Radiologie Intervențională.
Dr. Teodorovici a arătat că în dializa peritoneală pentru curățarea toxinelor se folosește o membrană biologică, și anume membrana peritoneală. Un cateter biocompatibil este plasat chirurgical intraperitoneal, cu ajutorul acestuia se introduce în abdomen un lichid steril special ce atrage toxinele sanguine la nivelul peritoneului, lichid care este ulterior extras și înlocuit.
„Odată cu introducerea acestei metode de tratament, se poate spune că la nivelul Spitalului Județean de Urgență <Sfântul Ioan cel Nou> Suceava, cu excepția transplantului renal, se poate asigura managementul adecvat și integrat al tuturor pacienților cu afecțiuni renale”, a declarat dr. Teodorovici. Este vorba despre diagnosticul și tratamentul afecțiunilor renale acute și cronice, cu investigații care includ de la evaluare imunologică completă, puncție și biopsie renală până la asigurarea abordului vascular permanent sau peritoneal și investigarea complicațiilor asociate bolii, inclusiv prin scintigrafie paratiroidiană.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgență Suceava a subliniat că boala cronică de rinichi reprezintă o problemă majoră de sănătate - la nivel global, o persoană din 10 are aceasta boală. Dintre bolnavi, aproximativ 1% vor ajunge în stadiul terminal, moment în care este nevoie de introducerea unei terapii de suplinire a funcției renale prin hemodializă, dializă peritoneală sau transplant renal.
Comentarii