Judecătoria Rădăuți a dat sentința în cazul celor opt indivizi puși sub acuzare pentru implicarea în 25 de fapte de furt, cu un prejudiciu total calculat de 50.000 de euro.

Hoții acționau la pont, iar pentru a-i prinde polițiștii i-au monitorizat mai multă vreme. La mijlocul lunii decembrie a anului trecut, trei dintre hoți au fost prinși în flagrant, fiind săltați dintr-un BMW în care aveau bunuri furate cu puțin timp înainte.

O parte dintre inculpați au fost judecați pentru complicitate la furt calificat și pentru tăinuire.

Sentința vine chiar în ziua în care tot polițiștii din zona Rădăuți au acționat împotriva unei alte grupări de hoți de carburanți și scule.

Pedepsele aplicate par mici, cel puțin raportat la acuzațiile formulate de polițiști și de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți. 

 

 Principalele pedepse stabilite de judecători

Conform sentinței Judecătoriei Rădăuți, care nu este definitivă, Sabin Ștefan Scripcariuc, judecat pentru infracțiuni de furt calificat și numeroase infracțiuni de conducere fără permis (conducea mașini cu care se mergea la furat), a primit 5 ani și 8 luni de închisoare.  

2 ani de închisoare în regim de penitenciar ar urma să execute și Valentin Gheorghe Marcu.

Restul inculpaților, până la opt, au primit pedepse suspendate, cu termene de încercare de până la 4 ani.

 

 O adevărată armată de polițiști a lucrat la acest caz

Inițial, în acest dosar au fost șapte arestări. În spatele gratiilor au ajuns Sabin Ștefan Scripcariuc, de 29 de ani, din Rădăuți, considerat a fi capul grupării, respectiv Valentin Gheorghe Marcu, de 28 de ani, din Moldova Sulița, dar care își făcea veacul tot prin Rădăuți, și Gheorghe Cristian Plaiu, de 19 ani, din Mironu - Valea Moldovei.
Cei trei au fost prinși la scurt timp după ce au comis ultimul furt în Rădăuți și încercau să pună la adăpost bunurile sustrase pe care le transportau cu un autoturism marca BMW, înmatriculat în Bulgaria.
Hoții acționau la pont, iar pentru a-i prinde polițiștii i-au monitorizat mai multă vreme. Pentru a documenta activitatea hoților, la mijlocul lunii decembrie a anului trecut s-au derulat 15 percheziții la domiciliile suspecților. Cu această ocazie au fost ridicate bunuri provenite din furturi, precum și diferite sume de bani. Polițiștii au indisponibilizat trei autovehicule folosite la furturi, în valoare de peste 15.000 de euro. Ulterior, s-a realizat parțial procedura de recunoaștere a bunurilor sustrase de la persoanele vătămate.

O parte din bunurile ridicate cu ocazia percheziției, recunoscute conform procedurilor legale, au fost restituite unui număr de 13 persoane vătămate sau aparținători din comunele Gălănești, Frătăuții Vechi, Voitinel, Marginea, Volovăț, Horodnic de Sus și municipiul Rădăuți.

La acțiunea de prindere au participat nu mai puțin de 54 de polițiști de la Rădăuți, Gălănești, Marginea, Gura Humorului, Serviciul de Investigații Criminale, doi colegi de la IPJ Botoșani, două grupe ale Serviciului de Operațiuni Speciale, dar și 14 jandarmi.