Inițiativa unor localnici din Bosanci, de a asfalta în „regie proprie” câțiva metri din DJ 208A care străbate localitatea, ca formă de protest pentru că drumul este abandonat în așteptarea unei noi licitații, este tratată pe cale amiabilă de Consiliul Județean Suceava, care este administratorul drumului.

Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Vasile Tofan, ne-a declarat că în urma întâlnirii pe care a avut-o cu primarul din Bosanci, Nicolai Miron, acesta din urmă a susținut că inițiativa care putea lua caracter penal nu este a sa, fiind o formă de protest a localnicilor care nu mai suportă această situație.

”Am stabilit ca în viitorul imediat să intervenim noi, ca administrator de drum, cu reparații punctuale, care să aducă drumul într-o stare cât de cât acceptabilă, în așteptarea licitației și desemnării firmei care va efectua mai departe această lucrare, care este prioritate zero pentru noi”, a declarat Vasile Tofan.

În urma acestei întâlniri, oamenii din Bosanci ar urma să nu mai continue cu asfaltarea proprie pe care o anunțau pe o porțiune mult mai mare de drum, ceea ce ar obliga practic CJ Suceava să înainteze o plângere penală.  

Practic, Consiliul Județean Suceava nu a dorit să facă plângere penală în acest caz și încearcă o mediere a problemei, pentru ca spiritele să nu degenereze și mai mult.

DJ 208 Suceava  - Ipotești – Bosanci – Liteni - Dolhasca face parte din proiectul Axei Rutiere Suceava-Iași, care cuprinde 75 de kilometri de drum care trebuie modernizat capital.

Lucrările începute și efectuate în parte de consorțiul Autotehnorom au fost sistate de constructori, care au reziliat contractul pentru ”grave deficiențe de proiectare”, divergențe cu administratorul de drum și supervizorul, dar mai ales din cauza exploziei prețurilor la materiale de construcții, care nu a putut fi acoperită legal de Consiliul Județean, în timp ce firmele nu au avut cum să suporte diferențele enorme.  

Reproiectarea lucrărilor și stabilirea noilor costuri este aproape finalizată  și se speră că în debut de septembrie va fi scoasă din nou la licitație lucrarea.

Deși acest termen de început de septembrie nu este asumat oficial, chiar dacă s-ar respecta, iar licitația nu va fi contestată, este greu de crezut că se va mai putea lucra semnificativ până ce se intră în sezonul rece.

Așadar, sunt șanse mari ca oamenii din Ipotești, Bosanci, Udești și Liteni să aibă de trecut iarna următoare pe acest drum aflat în stare dezastruoasă.

O altă problemă este că dacă la Bosanci se poate vorbi de exemplu de ”reparații punctuale”, kilometri întregi ai acestui drum (la Chilișeni și Știrbăț de exemplu, dar nu numai) sunt complet impracticabili, iar acolo nu se poate vorbi de reparații.

Proiectul Axei Rutiere Suceava-Iași cuprinde, în județul Suceava, DJ 208 limită județ Iași-Budeni-Dolhasca și DJ 208A Suceava-Ipotești-Bosanci-Udești-Liteni-Dolhasca, respectiv DJ 209C Suceava-Frumoasa-Liteni și DJ 209D Liteni-Stroiești-Costâna-Dărmănești.