Un individ care are în jur de 35 de ani și care a făcut ”naveta” între pușcărie și libertate, având la activ foarte multe furturi, dar și tâlhării, a fost condamnat de magistrații de la Judecătoria Suceava la o pedeapsă rezultantă de 14 ani și o lună de închisoare. Sentința cuprinde o pedeapsă principală de 9 ani și 9 luni de închisoare, pentru un furt și o tâlhărie comise în municipiul Suceava, dar și pedepse contopite de la mai multe instanțe din țară.

Vijai Betean, de loc din Bălăceana, este închis din noiembrie 2018, după ce a fost identificat ca autor al unei tâlhării asupra unui om care câștigase o sumă de bani la o sală de jocuri din Suceava. Și la acea dată, Betean era judecat pentru fapte similare, astfel că sentințele s-au tot adunat, iar acesta nu a mai ieșit din pușcărie.

În urma sentinței de vineri, 19 august, a Judecătoriei Suceava, Betean ar mai avea de executat în jur de 10 de închisoare, din pedeapsa totală de 14 ani, însă decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. 

Fapta de la care i se trage autorului cea mai mare parte din pedeapsă a fost comisă în octombrie 2018.

Poliţia municipiului Suceava a fost sesizată prin 112 de către un bărbat în vârstă de 42 de ani, din Vaslui, care a relatat că a fost victima unei infracţiuni la scurt timp după ce a părăsit o sală de jocuri de pe bulevardul George Enescu, unde a jucat la unul din aparatele mecanice, reuşind să câştige suma de 1.900 de lei.

Acesta le-a relatat poliţiştilor că în sală mai era un tânăr care a pierdut sume destul de importante şi care l-a fixat cu privirea în mai multe rânduri.

Victima a relatat că a plecat din sala de jocuri cu intenţia de a merge la Şcheia, la nişte prieteni. Bărbatul a luat-o pe jos, prin pădure. La scurt timp după ce a intrat în pădure, acesta a fost îmbrâncit de către un bărbat, care l-a deposedat de mai multe bunuri pe care le avea asupra sa, respectiv un telefon mobil, suma de 1.900 de lei şi mai multe documente.

Judiciariştii suceveni au stabilit ulterior cine este autorul. Acesta nu a mai fost însă de găsit în municipiul Suceava sau la Bălăceana. După câteva zile, Vijai Betean a fost depistat de poliţiştii din Deva. Individul avea deja calitatea de suspect în dosarul privind tâlhăria comisă la Suceava, astfel că o escortă de la Poliţia municipiului Suceava s-a deplasat la Deva, de unde l-a preluat şi adus la Suceava. A doua zi după ce a fost prins, el a fost arestat preventiv pentru tâlhărie calificată.

Între timp, continuând cercetările, Poliţia municipiului Suceava a mai probat încă patru fapte comise de acelaşi Betean, tot în octombrie 2018. Printre altele, acesta a furat trei telefoane mobile. O faptă mai gravă a fost comisă asupra unui bărbat de 67 de ani, din municipiul Suceava, care a fost atacat şi deposedat prin violenţă de bani şi documente personale, prejudiciul estimat şi nerecuperat fiind de 1.600 de lei.

Faptele comise de Betean au fost în general violente, victimele fiind atacate în stradă.