Un service auto specializat în maşini cu tracţiune integrală a avut o iniţiativă inedită de Ziua Culturii Naţionale şi a marelui nostru poet Mihai Eminescu.

I-au spus “Primiţi cu Eminescu?”, iar scenariul gândit de cei de la Off Road Max a fost următorul: cu o maşină 4X4, făcută special pentru show-uri audio şi de lumini, s-au dus în mai multe locuri din municipiul Suceava şi au dat la maxim difuzoarele, din care răsuna cântecul Doinei şi a lui Ion Aldea Teodorovici, urmat de o poezie a lui Mihai Eminescu.

Deschideau portierele maşinii, puneau cântecul şi poezia şi plecau mai departe. În mijlocul zilei, după ce s-au terminat slujbele în biserică, tocmai pentru a nu deranja pe nimeni. Fiecare oprire nu a durat mai multe de 10 minute, însă aprecieri din partea trecătorilor au primit peste tot.

 

La bustul lui Mihai Eminescu, pe esplanadă, la mall şi la statuia lui Ştefan cel Mare

Prima oprire a fost la bustul lui Mihai Eminescu, din centrul Sucevei, după care au mers la intrarea pe esplanadă dinspre strada Nicolae Bălcescu, apoi la Iulius Mall. Aici, agenţii de pază au oprit momentul artistic, solicitând şi intervenţia unui echipaj al poliţiei. Aceştia din urmă au înţeles intenţia deloc contrară conceptului de tulburare a ordinii publice, însă le-au solicitat să meargă într-un loc în care să nu deranjeze pe nimeni.

Aşa se face că ultima oprire a fost la Cetate, la statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare, unde au lăsat să răsune cântecul regretaţilor soţi Teodorovici, iar după ce a răsunat în toată pădurea şi una dintre poezile lui Eminescu, au închis portierele şi au plecat la casele lor.

 

 

Da, noi, niște mecanici, vopsitori, tinichigii...”

Pe pagina lor de Facebook, cei de la Off Road Max au postat şi un text prin care explică acţiunea lor de duminică.

”Dacă Eminescu ar fi avut 4X4...

Astăzi ar fi fost ziua lui și cu siguranță ar fi ieșit la o tură prin oraș.

Nu îmi dau seama ce muzică ar fi ascultat, dar eu și băieții ne-am gândit că ar fi dat la MAX melodia Doinei și a lui Ion Aldea Teodorovici.

Îi plăceau chefurile și petrecea mult cu Creangă prin crâșmele vremii...

A murit la 39 de ani și a lăsat în urmă opera sa genială, dar și un popor care parcă tot mai rar își amintește de el.

Așa ne-a venit ideea să facem acțiunea de astăzi: ˂Primiți cu Eminescu?˃

Da, noi, niște mecanici, vopsitori, tinichigii, care am făcut școală cu poeziile lui Eminescu.

Atunci când dădeam pe la școală...”