Polițiștii rutieri au fost angrenați într-o amplă acțiune de prevenire și combatere a accidentelor produse pe fondul consumului de alcool sau droguri de această dată și în timpul săptămânii, în intervalul 8-10 martie. Chiar dacă au fost mai puține cazuri, nu au lipsit nici în zilele de lucru cazurile de șoferi pericol public, băuți la volan ori, într-un caz, sub influența drogurilor.

Ca element de noutate, s-a încercat și o acțiune de prevenire, în paralel cu cea de control.

”Acțiunea s-a desfășurat pe întreg teritoriul județului, având atât obiectivul de depistare a conducătorilor auto care aleg să conducă sub influența alcoolului sau a substanțelor cu efect psihoactiv, dar și obiectivul preventiv, de a transmite participanților la trafic să conștientizeze pericolul la care se expun prin consumul de alcool sau droguri.

Activitățile cu scop informativ-preventiv, desfășurate de specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Suceava, au implicat completarea unui chestionar, în vederea realizării unui studiu privind consumul de substanțe psihoactive în rândul conducătorilor auto din România. Datele furnizate în cadrul studiului sunt anonime și confidențiale, fiind colectate doar în scop statistic, rezultatele urmând să stea la baza elaborării proiectelor de prevenire în domeniu”, a explicat comisarul-șef Ionuț Epureanu, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.

• Tânăr cu alcoolemie 0 dar pozitiv la canabis

Primul caz de conotație penală a fost înregistrat în seara zilei de 8 martie, în jurul orei 21.00, când polițiștii de la Vicovu de Sus au oprit pentru control, pe drumul județean din Straja, un autoturism condus de un localnic în vârstă de 25 de ani.

Șoferul avea un comportament suspect, a fost verificat cu etilotestul, și nu era băut. S-a trecut apoi la verificarea cu aparatul Drugtest, rezultând faptul că acesta este pozitiv la canabis.

Cu ocazia controlului autoturismului, la nivelul suportului de mână, polițiștii au identificat și un ambalaj de material plastic ce conținea o substanță ce prezintă caracteristici ale unei substanțe interzise. Ambalajul a fost ridicat pentru a fi expertizat.

Polițiștii de la Compartimentul Rutier Vicovu de Sus au deschis dosar penal privind comiterea infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

• Un echipaj care a urmărit o mașină a fost nevoit să încătușeze doi bărbați

Un caz mai greu de gestionat pentru polițiști a fost cel din noaptea de vineri spre sâmbătă, când, aproape de miezul nopții, un echipaj de la Poliția Frasin a efectuat semnal de oprire unui autoturism care rula pe direcția Stulpicani-Frasin. Șoferul nu a oprit și a mărit viteza de deplasare.

După parcurgerea distanței de aproximativ 2 km, spre Frasin, șoferul s-a abătut cu mașina pe o stradă înfundată. Echipajul a ajuns din urmă autoturismul, constatând că în mașină erau mai mulți bărbați.

Cel de la volan, identificat ulterior în persoana unui tânăr de 34 de ani, din Stulpicani, a refuzat să colaboreze și a devenit recalcitrant când i s-a comunicat că îi va fi testată alcoolemia.

Șoferul a refuzat și să se deplaseze la sediul Poliției Frasin, astfel că s-a intervenit în forță, pentru încătușare. În acel moment, și unul dintre pasageri a devenit recalcitrant și a încercat să intervină. Ambii au fost încătușați și duși la sediul poliției, pentru verificări.

În cele din urmă, șoferul a suflat în etilotest, rezultând concentrația de 0,52 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat. Tânărul din Stulpicani și-a complicat și mai mult situația penală, refuzând apoi recoltarea de probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei în sânge.

Tot pe 10 martie, la ora 2.00 din noapte, un echipaj de la Poliția municipiului Rădăuți a luat urma unui Opel al cărui șofer a făcut o manevră bruscă de evitare a poliției. Echipajul a plecat în urmărire și a blocat mașina pe strada Grănicerului. La volan a fost identificat un bărbat în vârstă de 38 de ani, din municipiul Rădăuți, care avea concentrația de 0,54 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Șoferul a fost condus la Spitalul Municipal Rădăuți unde i-au fost recoltate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.