Pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava va avea loc luni, pe 5 iunie 2023, de la ora 19:00, Concertul extraordinar In memoriam „Ciprian Porumbescu” - 140 ani”, susținut de Corala „Ciprian Porumbescu”, împreună cu invitați - artiști de seamă și colaboratori ai unor instituții de renume precum Opera Națională Română București, Opera Națională Română Iași, Filarmonica „George Enescu” București, Teatrul Bulandra București.

Am aflat de la Ionuț-Vichentie Ilisoi, managerul coralei și producătorul spectacolului, că programul cuprinde o serie de „interpretări muzicale și scenice care propun să aducă un omagiu vieții și creației lui Ciprian Porumbescu, precum și altor compozitori români de seamă”.

·       Valori naționale

Pe scena suceveană vor evolua Ana Cebotari - soprană, Andrei Lazăr-tenor, Nicoleta Maier - soprană, Victor Zaharia - bas, Valentina Tablan-Popescu – soprană, Alexandrina Stan – mezzosoprană, artiști care au acceptat invitația de a susține performanța în muzica corală. „Spectacolul se concentrează pe valorile naționale și pe importanța acestora pentru cultura română. Este un eveniment cultural important și o oportunitate de a cunoaște mai bine moștenirea culturală și artistică a României. Îndrăgita actriță Daniela Nane va fi puntea de legătură între artiști și public, prin prezentare și momentele recitative alese”, a spus Ionuț-Vichentie Ilisoi.

Acompaniamentul pianistic îi va aparține maestrului corepetitor Adina Florentina Alupei, de la Opera Națională Română din Iași Conducerea artistică va fi asigurată de pr. Lucian Tablan-Popescu. Dirijor: Alexandru Semeniuc.

Bilete se pot achiziționa de pe https://www.spectacoleiasi.ro/.../concert-extraordinar.../ sau de la secretariatul Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, iar prețul acestora variază între 50 și 120 de lei.

·       Banii vor fi folosiți în scop caritabil

Fondurile strânse în urma acestui concert se vor folosi în scop caritabil, pentru susținerea reprezentării României la World Choir Games, în iulie 2023, competiție ce va avea loc în orașul Gangneung, Coreea de Sud. Organizatorii evenimentului sunt Corala „Ciprian Porumbescu”, Asociația „Sing Bucovina” și Academia Sing din Suceava.

World Choir Games este cea mai mare competiție de muzică corală de pe glob, ce are la bază ideea Jocurilor Olimpice, și este organizată de Interkultur, cea mai performantă și recunoscută entitate organizațională în acest domeniu.

Corala „Ciprian Porumbescu”, prin activitatea sa din ultimii 11 ani, este „principalul ambasador al muzicii coralei și culte în general, al Sucevei, al Bucovinei peste hotare”.

Corala a participat la peste 200 de concerte în Elveția, Italia, Franța, Belgia, Germania, Grecia, Belarus, parteneriate cu Ambasada României din Elveția, Israel, Consulatele României din Genova, Milano, Lyon, München, Parlamentul Bavarez din München, Centrul Cultural Român din Neuchâtel, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Muzeul Național al Bucovinei, precum și mai multe premii naționale și internaționale.

Detalii despre istoric, activitatea completă, dar și echipa de conducere puteți găsi în broșura de prezentare disponibilă și în format electronic, pe pagina de socializare a coralei sau pe link-ul următor: https://drive.google.com/.../1PdJ8ncDtc9Xbh... .

„Organizarea unor astfel de evenimente culturale implică costuri ridicate, iar susținerea financiară din partea publicului poate face diferența dintre reușită și eșec. Este important ca astfel de evenimente să primească sprijin din partea societății și să fie recunoscute ca un mijloc important de promovare a culturii și a patrimoniului național. Comunitatea poate oferi sprijin prin intermediul sponsorizărilor, donațiilor sau altor forme de sprijin financiar”, a mai spus managerul Ionuț-Vichentie Ilisoi.

Donații, sponsorizări și parteneriate în privința concertelor se pot face prin intermediul Asociației „Sing Bucovina/Bucovina cântă:
CUI 41882825, cont LEI: RO63BTRLRONCRT0527171601,
cont EURO IBAN: RO13BTRLEURCRT0527171601,
BIC/SWIFT: BTRLRO22.