Liceul Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus găzduiește, până la începutul lunii iunie, o expoziție dedicată Regelui Carol al II-lea.

Expoziția „Carol al II-lea - un rege controversat” este prezentată la Liceul Tehnologic din Vicovu de Sus la solicitarea profesorului de istorie Ionel Puha, director adjunct, cu sprijinul directorului acestei instituții, prof. Angelica Cachula. Toți cei interesați de istorie pot să vizioneze această expoziție itinerantă organizată de muzeograful Cristina Slavic, din cadrul Serviciului Istorie al Muzeului Național al Bucovinei. Expoziția cuprinde aspecte și evenimente esențiale din viața și activitatea politică a celui mai controversat rege al României. Sunt surprinse, de exemplu, imagini referitoare la copilăria Regelui Carol al II-lea, la perioada cât a fost principe, desigur și informații și imagini care se referă la marile realizări din domeniul cultural din timpul domniei sale. „Aşa cum declara, la 15 august 1930, la scurt timp după reîntoarcerea în România, Carol al II-lea și-a propus să devină <un Brâncoveanu al culturii românești>. El a sprijinit şi finanțat, pe tot parcursul domniei sale, atât inițiativele culturale, cât și oamenii de cultură, fie direct, fie prin instituțiile pe care le-a creat, patronat sau le-a întărit”, transmit organizatorii.

În expoziția dedicată Regelui Carol al II-lea mai pot fi văzute imagini despre celebra Straja Țării, creație a Regelui Carol al II-lea, ca singura organizație de stat pentru îndrumarea și conducerea tineretului în ceea ce privește educația fizică, moral-religioasă, socială și națională. „Straja Țării a fost reorganizată conform liniilor dictaturii personale a regelui Carol, înlocuind toate organizațiile de tineret existente, inclusiv cercetașii, și a devenit supraveghetoarea activităților sportive și a tuturor celorlalte activități, precum și una dintre principalele căi de manifestare a cultului personalității regelui Carol”, au completat reprezentanții Muzeului Național al Bucovinei. În expoziție sunt surprinse și fotografii cu vizitele Regelui Carol al II-lea în Bucovina.