Marți, 25 aprilie, în cadrul Programului “Săptămâna verde”, Colegiul Național “Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, la inițiativa echipei manageriale, prof. dr. Adrian-Nicolae Puiu și prof. drd. Luminița-Mirela Lăzărescu, alături de responsabilul Comisiei pentru prevenirea consumului de substanțe psihoactive, prof. Daniela Ciotău, a organizat o activitate de amploare intitulată “O viață sănătoasă prin prevenirea traficului și consumului de droguri” la care, în două serii, au participat peste 800 de elevi din 27 de clase și peste 30 de cadre didactice.
Acțiunea s-a desfășurat la Casa de Cultură a municipiului, pusă la dispoziție de directorul instituției, Ovidiu Foca.
Deschiderea activității a fost realizată de directorul instituției, Adrian Puiu, care, după ce a prezentat invitații și programul activității, a evidențiat rolul, importanța și utilitatea unor astfel de activități de informare a elevilor adolescenți despre capcanele, tentațiile și riscurile consumului și traficului de droguri și a traficului de persoane, precum și faptul că tinerii de vârsta adolescenței reprezintă categoria cea mai vulnerabilă. Acesta a atras atenția că adolescenții, chiar dacă sunt minori, au capacitate de răspundere penală începând cu vârsta de 14 ani, condiționată de expertiza medicală a discernământului la momentul comiterii faptei până la împlinirea vârstei de 16 ani, și răspundere penală deplină începând cu vârsta de 16 ani, moment din care răspund penal asemenea adulților, deși experiența lor de viață și, prin urmare, riscul unor expuneri în necunoștință de cauză la astfel de situații este mult mai mare.
Tatiana Vîntur,inspector școlar pentru educație permanentă și activități extrașcolare, coordonatorul județean al programului „Săptămâna verde”, le-a prezentat elevilor repere ale „Comportamentelor și alegerilor sănătoase”, reliefând importanța alegerilor corecte pentru sănătate, subliniind importanța exersării abilităților de a spune NU în situații delicate, precum și aplicarea tehnicii „semaforului” în situații de gestionare a emoțiilor, în situații de conflict sau de alegeri și luare a deciziilor.
Simona Sava, inspector de specialitate în domeniul psihologiei, din cadrul Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Suceava - Agenția Națională Antidrog, a susținut o prelegere despre “Drogurile și riscurile lor!”, realizând o prezentare a tipologiei drogurilor și riscurilor sociale și psihologice pe care le presupune consumul diferitelor tipuri de astfel de substanțe și formele de dependență (socială, psihică, fizică) pe care le creează consumul de droguri.
Anca Stroescu, medic specialist în cadrul Direcției de Sănătate Publică Suceava, a susținut prelegerea “Acțiunea drogurilor în organismul nostru și efectele nocive asupra sănătății”, în cadrul căreia le-a prezentat elevilor riscurile medicale multiple și grave pe care le poate genera consumul de droguri asupra organismului uman.
Ileana Iacob, comisar-șef de poliție, în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Suceava, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, a reliefat importanța comunicării adolescenților cu părinții și cadrele didactice despre toate aspectele vieții lor sociale, astfel încât să evite, în urma sfaturilor primite de la adulții care le sunt apropiați, să devină victime ale unor infracțiuni.
Mihai Moisoiu,inspector de specialitate, în cadrul Centrului Regional Suceava al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, a exemplificat cu numeroase exemple practice de minori deveniți țintă facilă a unor grupuri infracționale, care au profitat de vulnerabilitățile și vârsta acestora, exploatându-i în activități infracționale. Acesta a atras atenția și asupra metodelor și mijloacelor de racolare a minorilor pe rețele sociale, un aspect deloc de neglijat, fiindcă imaginea pe care adolescenții și-o creează și o transmit pe aceste rețele poate fi una deformată, iar adolescenții pot deveni țintele unor infractori cu experiență. De aceea, a atras atenția că este foarte important ceea ce adolescenții postează pe rețelele sociale, ipostazele în care se fotografiază și fotografiile pe care le postează public sau le trimit în cadrul unor convorbiri private și care, apoi, pot deveni instrument de șantaj împotriva lor.
Mărioara Niga, comisar-șef de poliție, în cadrul Inspectoratului de Poliție Suceava, a vorbit despre comportamentul agresiv în spațiul școlar, despre faptul că elevii trebuie să ia atitudine, să intervină, să ajute, să informeze atunci când sunt supuși sau când constată că unii colegi de-ai lor devin ținta unor comportamente nepotrivite din partea altor colegi.
Octavian Ciobîcă, judecător, președinte al Judecătoriei Rădăuți, a informat elevii despre răspunderea legală, care este una foarte drastică pentru cei care înfăptuiesc activități ilicite în domeniul drogurilor și traficului de persoane, precum și despre faptul că cei care se îndeletnicesc cu astfel de practici infracționale nu sunt doar autorii direcți, ci pot să aibă calitatea de coautori, instigatori, complici sau tăinuitori, calități infracționale, de asemenea, incriminate și pedepsite.
El a vorbit despre stigmatul social cu care vor trebui să se confrunte toată viața cei care au fost subiecți ai unor astfel de infracțiuni, pentru că legea prevede, pe lângă pedepse severe cu închisoare, și pedeapsa complementară a interzicerea exercitării unor drepturi, precum și faptul că autorități și instituții ale statului, dar și firme și agenți economici din mediul privat vor avea o reticență în a angaja persoane care au constituit subiectul unor dosare de cercetare penală.
Comentarii