Proiectul de amenajare a unui parc fotovoltaic pe o suprafață de 30 de hectare pe terenurile gropii de zgură de la Termica, pentru acoperirea parțială a necesităților energetice ale Primăriei Suceava, dar mai ales pentru alimentarea parcului de autobuze electrice care deservesc transportul public, a mai făcut un pas important.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat miercuri că a obținut avizul de mediu pentru unul dintre proiectele extrem de importante ale municipalității - parcul fotovoltaic.

„Până la finele lunii aprilie ar trebuie să ni se predea studiul de fezabilitate pentru acest parc fotovoltaic din care să rezulte valoarea indicatorilor tehnico-economici, iar până pe data de 1 iunie sperăm să primim și proiectul tehnic cu detaliile de execuție.

Ne așteptăm ca Ministerul Energiei să lanseze apelul de proiecte pentru depunerea proiectelor pentru parcuri fotovoltaice în perioada iulie-august. Este un proiect foarte important la care ținem foarte mult. Vrem să producem cât mai multă energie pentru a acoperi din consumurile proprii ale municipalității, dar mai ales să asigurăm energia electrică la TPL, unde consumurile cu încărcarea autobuzelor electrice sunt foarte mari”, a explicat Ion Lungu.

Necesitatea realizării parcului fotovoltaic s-a conturat pe fondul crizei energetice, când costurile energiei electrice au crescut și de cinci ori, comparativ cu cele dinaintea liberalizării pieței și a izbucnirii războiului din Ucraina.