Evenimentul „Mândră-i Straja-n sărbătoare”, ediția a VII-a, debutează vineri, 8 septembrie, la Straja, cu o serie de ceremonii religioase, urmate de evenimente dedicate „culturii, educației și recunoștinței”, după cum spun organizatorii: Primăria și Consiliul Local Straja.

La ora 12:00, va avea loc o Slujbă de pomenire la Izvorul de la Troci, urmată, apoi, la ora 15:00, de un Te-Deu de mulțumire pentru absolvenții de gimnaziu cu rezultate deosebite la învățătură și purtare obținute de-a lungul celor patru ani de studiu și pentru Cuplurile de Aur din comună.

La ora 16:00, la Căminul Cultural din Straja vor avea loc mai multe acțiuni precum: lansarea cărții „Personalități ale comunei Straja – Bucovina”, volum întocmit de prof. dr. Vasile Pasailă, urmată de premierea absolvenților de gimnaziu, premierea Cuplurilor de Aur.

La final, Corala „Ciprian Porumbescu” (conducerea artistică: Lucian Tablan-Popescu, dirijor: Alexandru Semeniuc; manager și producător: Ionuț-Vichentie Ilisoi) va susține un concert extraordinar, programul coriștilor fiind continuat de concertul susținut de îndrăgita interpretă de muzică populară Ancuța Corlățan.

Evenimentul „Mândră-i Straja-n sărbătoare” este prezentat de Mihaela Bârsan, inițiatoarea proiectului „10 pentru folclor”, care ne-a spus că o onorează invitația primarului Mihai Juravle, motiv pentru care a considerat că trebuie să vină cu ceva inedit. „De aici ideea de a invita alături de cei din echipa <10 pentru folclor> și prestigioasa Corală <Ciprian Porumbescu> din Suceava. E un nou concept, foarte interesant, și cred că va ajunge la inimile iubitorilor de frumos. Este totuși anul omagial Ciprian Porumbescu și suntem datori să promovăm mai mult din creațiile celebrului compozitor bucovinean. Am observat că unele primării aleg să invite maneliști la spectacole. E păcat că se întâmplă așa, și nimeni nu îndrăznește să spună nimic, se uită neputincioși sau, și mai rău, nepăsători. Pe de o parte, administrația județeană promovează autenticul și valorile consacrate ale Bucovinei, pe de altă parte, alții strică..., confundând spectacolele publice cu petrecerile private...”, a spus Mihaela Bârsan.

Primarul comunei Straja, Mihai Juravle, a declarat că festivitatea „Mândră-i Straja-n sărbătoare”, ediția a VII-a, „reprezintă nu doar o sărbătoare pentru noi, ci și un simbol al unității noastre. Ea adună oameni din întreaga localitate și din zonă, consolidând legăturile dintre noi și evidențiind frumusețea diversității noastre culturale”.

De asemenea, primarul Mihai Juravle a completat că ediția din acest an a festivității va fi una cu totul specială. „Cu atât de multe evenimente culturale și artistice, suntem convinși că vom oferi o experiență memorabilă pentru toți cei care vor fi prezenți. Cu această ocazie, îi invit pe toți iubitorii de cultură și folclor să ni se alăture în aceste zile de sărbătoare și bucurie la aceste evenimente deosebite ce vor avea loc în comuna noastră”, transmite primarul din Straja.

În a doua zi a manifestărilor de la Straja, sâmbătă, 9 septembrie, la ora 14:00, va fi inaugurat spațiul de joacă de la Grădinița nr. 3 (centru), apoi, începând cu ora 16:00, pe o scenă special amenajată va avea loc un concert extraordinar susținut de Taraful Florin Mucea și interpreți de muzică populară consacrați: Sorin Filip, Grigore Gherman și Ion Paladi. Vor evolua, de asemenea, și tinere talente din comună și împrejurimi.