Autorul unui accident rutier mortal produs pe fondul stării avansate de ebrietate a fost condamnat de judecători suceveni în ședința de vineri, 17 noiembrie.

Inculpatul, Ioan Aciobăniței, a provocat accidentul mortal la câteva zile după ce a intrat în vigoare modificarea legislativă prin care cei care comit un accident soldat cu pierderi de vieți, în timp ce se află sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără a deține permis de conducere, pot fi condamnați doar la închisoare cu executare.

Pe 9 iulie a.c., într-o zi de duminică, seara, Ioan Aciobăniței, în vârstă de 35 de ani, din Poiana Stampei,  a ignorat faptul că a consumat băuturi alcoolice și s-a urcat la volanul propriei mașini, un VW Transporter.

În jurul orei 20.00, pe drumul comunal 85E, care leagă Dornișoara de Poiana Stampei, șoferul nu a mai putut stăpâni mașina, care s-a răsturnat.

Pasagerul din autoutilitară, un bărbat de 45 de ani, a murit aproape pe loc, iar la fața locului, prin intermediul serviciului unic de urgență 112, au fost chemate poliția și ambulanța. Echipajul medical nu a mai putut face decât să constate decesul bărbatului.

Inițial, șoferul, care era beat turtă, a încercat să dea vina pe mort, indicând că acesta ar fi condus mașina. În urma cercetărilor, polițiștii de la Vatra Dornei au stabilit care a fost realitatea și l-au pus sub acuzare pe vinovat, care a recunoscut și el situația reală.

Din cercetările polițiștilor de la Vatra Dornei a rezultat că șoferul băut, care circula din direcția satului Dornișoara către satul Poiana Stampei, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, autoutilitara răsturnându-se pe partea dreaptă a acesteia, pe partea carosabilă. Pasagerul din dreapta, lângă portieră, a resimțit în plin șocul și nu a supraviețuit.

 

·        Ce alcoolemie avea inculpatul

 

Etilotestul a indicat în cazul bărbatului de la volan concentrația de 1,42 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la Spitalul municipal Vatra Dornei, unde i s-au recoltat două probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Probele de sânge au indicat ulterior o alcoolemie în sânge în jur de 2,5 la mie, ambele probe.

Inculpatul a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunilor de ,,ucidere din culpă” și  ”conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană aflată sub influența alcoolului”.

 

·        Pedeapsa stabilită de judecători

 

Conform sentinței Judecătoriei Suceava, inculpatul a primit 3 ani de închisoare pentru ucidere din culpă și 2 ani și 3 luni de închisoare pentru conducere sub influența alcoolului. 

Pedeapsa rezultantă stabilită este de 3 ani și 9 luni de închisoare, în regim de executare.

Important de precizat este că autorul accidentului se află în arest preventiv de când a provocat accidentul. El a executat practic deja mai bine de 4 luni din pedeapsă.

Judecătorii au mai stabilit și să îi prelungească inculpatului arestul preventiv, până când sentința va rămâne definitivă.

Printre altele, judecătorii i-au mai stabilit inculpatului și interdicția de a conduce autovehicule pe o perioadă de 4 ani și au obligat firma de asigurări să achite 30.000 de euro daune morale pentru urmașii victimei.

    

·        O înăsprire a legii care trebuia pusă în practică de mai multă vreme

 

Pe 7 iulie 2023 fost promulgată legea prin care cei care comit un accident soldat cu pierderi de vieți în timp ce se află sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără a deține permis de conducere vor fi condamnați doar la închisoare cu executare.

Prin lege, în aceste cazuri nu mai este posibilă suspendarea pedepsei închisorii.  

Cazul de la Poiana Stampei este primul din județul Suceava care a intrat sub incidența noii legi care stipulează clar închisoarea cu executare pentru șoferii care provoacă accidente mortale băuți, drogați sau fără permis de conducere.

Și până acum, de obicei șoferii băuți care au provocat accidente mortale au primit în general pedepse cu executare, e drept în general mici și foarte mici.

Pedeapsa din acest caz nu este neapărat mare, dar oricum mai mare decât cele aplicate în ultimii ani de zile.