Ucrainenii care fac transport auto de persoane dinspre Cernăuți spre Aeroportul Suceava, făcând o majoră concurență neloială firmelor autorizate de transport, sunt foarte greu de oprit, în ciuda eforturilor polițiștilor de la Serviciul Județean Transporturi Suceava, care îi amendează și le ridică plăcuțele de înmatriculare.

Un ultim exemplu elocvent este de la cea mai recentă acțiune a polițiștilor din Aeroportul Salcea, din data de 16 noiembrie.

În cadrul planului de acțiune propriu pe această linie de muncă, lucrătorii de la Transporturi Aeriene au controlat 20 microbuze și autoturisme care transportau persoane. Au fost vizate în mod special autovehiculele din Ucraina despre care polițiștii dețineau informații că nu au documente de transport, dar și taximetriștii și autoturismele de ridesharnig care transportau clienți în sau de pe aeroport.

În cadrul acțiunii au fost depistate și 3 microbuze ucrainene care nu dețineau documente de transport, deși au venit în aeroport cu cetățeni ucraineni.

Polițiștii au luat toate măsurile legale pe care le pot lua, respectiv au aplicat amenzi de 3.000 de lei, însoțite de măsura complementară a reținerii plăcuțelor de înmatriculare și a certificatului de înmatriculare.

 

·        Din nou în aeroport, la o săptămână după ce i s-au ridicat numerele 

 

Polițiștii au constatat cu surprindere că unul dintre ucrainenii depistați joi, 16 noiembrie, abia ce fusese lăsat fără numere acum o săptămână, tot pentru transport ilegal de persoane.

Conform legii, ucraineanul nu mai avea drept de circulație pe teritoriul României cu acel microbuz 6 luni, ori minimum 30 de zile, în cazul achitării amenzii.

În cazul de față, ucraineanul avea pe aceeași mașină un set de numere noi, cu indicativul celor retrase cu o săptămână înainte.

 

·        Cum a reușit ucraineanul să facă rost de numere noi atât de repede 

 

Din cercetări a rezultat că ucraineanul lăsat fără numere acum o săptămână a lăsat vehiculul în aeroport, s-a dus în Ucraina, a declarat numerele de înmatriculare și certificatul pierdute, iar în 2 zile a primit numere noi și certificat nou. Ucraineanul a revenit în aeroport, și-a pus noile numere și a revenit la transport de persoane.

În noile condiții, polițiștii au întocmit pe numele ucraineanului dosar penal pentru comiterea infracțiunii de conducere a unui autovehicul ale căror numere de înmatriculare au fost retrase.

Acestea sunt măsurile care au putut fi luate legal, procedural, de către polițiști, în acest caz de sfidare a legii.

Pentru ucraineni miza este mare având în vedere că acești pirați rutieri transportă în medie 8 călători, cărora le percep minimum 25 de euro pentru o cursă Cernăuți - Aeroport Suceava. Iar unii dintre ei fac și câte 3 curse pe zi.

Conform legii, ucrainenii pot plăti jumătate din minimul amnezii încasate în România, adică în loc de 3.000 de lei plătesc efectiv 500 de lei.

 

·        16 seturi de plăcuțe de înmatriculare ucrainene, reținute în ultimele luni de polițiștii din aeroport 

 

Șeful Postului de Poliție Transporturi Aeriene Suceava, agentul-șef Bogdan Păiuș, a precizat că din luna iunie și până acuma au fost confiscate 16 seturi de numere de înmatriculare de la ucraineni care au fost prinși efectuând transport ilicit de persoane.

El a mai subliniat că aceste transporturi ilegale cu autovehicule nelicențiate și neacreditate tehnic pot pune în pericol siguranța persoanelor transportate și au căpătat un caracter aproape permanent, fapt ce a favorizat înființarea grupului infracțional organizat ce se ocupa cu șantaj, amenințări sau chiar acte de violență.

Este vorba de grupul care a fost destructurat de procurorii de la DIICOT la sfârșitul lunii mai a acestui an.

Absolut toți ucrainenii amendați până acum de polițiștii de la Serviciul Județean Transporturi au achitat amenda minimă conform legii, adică 500 de lei.