MiYOSMART este o metodă non-invazivă adecvată pentru copii, folosită de specialiștii de la Clinica Oftalmologică Novaoptic

Clinica Oftalmologică Novaoptic este printre primele din țară unde medicii oftalmologi realizează managementul miopiei prin lentilele speciale nou lansate de firma Hoya: MiYOSMART. Este vorba de o metodă non-invazivă adecvată pentru copii, sigură, ușor de utilizat, care contribuie la reducerea ratei de progresie a miopiei la copii și tineri.

Miopia este cauza principală a scăderii vederii la copii și adolescenți, având un impact asupra performanței școlare, activității fizice, dezvoltării psihologice și carierei. De asemenea, „miopia este factor de risc pentru afecțiuni oculare grave, precum glaucomul, cataracta, dezlipirea de retină și maculopatia miopică, care se pot dezvolta în cursul vieții la un pacient miop”.

 

Miopia este o preocupare globală

Se estimează că 5 miliarde de oameni, adică jumătate din populația globală, ar putea fi afectați de miopie până în anul 2050. Rata anuală a progresiei miopiei este cel mai des întâlnită la copii cu vârsta sub 10 ani. Dacă nu este tratată, miopia poate duce la probleme de vedere pe termen lung. De aceea, este bine ca părinții să-și ducă din timp copiii la oftalmolog, pentru ca, împreună, „să putem combate miopia la copii”.

Am aflat de la dr. Cristina David, medic primar oftalmolog la Clinica Novaoptic, că monitorizarea miopiei se realizează prin măsurarea lungimii globului ocular, a refracției oculare și a acuității vizuale din 6 în 6 luni. „Purtarea lentilelor MiYOSMART permite o vedere clară și poate încetini progresia miopiei cu până la 60% la copiii cu vârste cuprinse între 8 și 13 ani, comparativ cu lentilele monofocale standard”,a completat dr. Cristina David.

Numai la Novaoptic copiii pot beneficia de lentilele cu design special MiYOSMART pentru încetinirea progresiei miopiei. Primul pas recomandat de medici este programarea copilului la o consultație oftalmologică.

 

O lentilă oftalmică premiată și revoluționară

În anul 2018, lentila MiYOSMART a câștigat Premiul de Aur, Marele Premiu și Premiul Special de Aur al Expoziției Internaționale de Invenții din Geneva, Elveția. În anul 2020, a câștigat premiul Silmo d'Or în categoria „Vedere” la Târgul de optică Silmo de la Paris.

Această lentilă revoluționară de care ne-a vorbit dr. Cristina David, bazată pe tehnologia brevetată Defocus Incorporated Multiple Segments (D.I.M.S.) (segmente multiple încorporate de defocalizare), a fost dezvoltată de firma Hoya în cooperare cu Universitatea Politehnică din Hong Kong în anul 2014. Lentilele MiYOSMART sunt ușor de prelucrat și de montat în ramele de ochelari, la fel ca în cazul lentilelor monofocale convenționale.

 

Concepute pentru stilul de viață activ al copiilor

Am aflat de la dr. Cristina David de tehnologia D.I.M.S., cu ajutorul căreia lentila corectează „viciul de refracție pe întreaga sa suprafață și are o zonă de tratament în formă de inel pentru a încetini progresia miopiei. Alternarea zonei de focalizare și a zonei de defocalizare oferă o vedere clară și gestionează miopia simultan”.

Lentilele MiYOSMART beneficiază de un tratament antireflex special, durabil și ușor de șters, pentru a se adapta la stilul de viață activ al oricărui copil. Totodată, ochii sunt protejați de un material rezistent la impact și cu protecție UV.

 

De ce MiYOSMART?

Specialiștii oftalmologi de la Novaoptic ne-au explicat de ce să alegem MiYOSMART.

„În timpul studiului clinic de 2 ani, nu a fost raportat niciun efect advers care să fi condus la întreruperea tratamentului. Lentila este o metodă foarte eficientă de gestionare a miopiei și poate fi prescrisă copiilor la orice vârstă, asemenea lentilelor monofocale convenționale. De asemenea, este o lentilă apreciată și de către părinți. Eficacitatea MiYOSMART este dovedită și de către datele înregistrate cu peste 500.000 pacienți/purtători. Părinții copiilor sunt mulțumiți de raportul calitate-preț al lentilelor MiYOSMART.

La Novaoptic se efectuează controlul miopiei adaptat fiecărui caz în parte, folosind topografia corneană și biometria (măsurarea axului antero-posterior al ochiului) și refracția oculară obiectivă (cu picături)”, ne-a explicat dr. David.

 

Măsuri simple care pot fi utile în prevenirea sau reducerea progresiei miopiei

Specialiștii oftalmologi de la Novaoptic vă recomandă câteva măsuri simple în viața de zi cu zi care pot fi utile în prevenirea sau reducerea progresiei miopiei:

  • Mărirea timpului petrecut afară: minimum două ore/zi reduce riscul apariției miopiei cu 30%;
  • Folosirea distanței corecte la citit (30 cm);
  • Pauze de 10 minute la fiecare 50 minute de citit;
  • Poziție corectă a copilului la citit, fără înclinarea capului;
  • Alternarea distanței de fixație între departe și aproape;
  • Evitarea ecranelor apropiate (telefon, tablete) pentru copii sub 2 ani;
  • Limitarea timpului de ecran la 1 oră/zi pentru copiii sub 5 ani și la 2 ore/zi între 5 și 12 ani;
  • Îmbunătățirea iluminatului interior în clase.

Medicii Clinicii Novaoptic recomandă controlul oftalmologic preventiv pentru copiii preșcolari, la vârsta de 3-4 ani, dar și înainte de începerea școlii, la vârsta de 6-7 ani. Copiii depistați cu miopie sunt monitorizați din 6 în 6 luni.