Un incendiu a distrus o casă din satul Petia, comuna Bunești, proprietarul suferind arsuri problematice la nivelul feței și mâinilor. Alarma de incendiu s-a dat joi seară, în jurul orei 19.30.

La sosirea echipajelor de pompieri la locul incendiului ardea generalizat casa de locuit, cu pericol de propagare la două anexe gospodărești.

 

Pompierii paramedici din echipaj l-au preluat pe proprietarul locuinței care avea arsuri la nivelul membrelor superioare și la față, transportându-l la spital pentru îngrijiri medicale.

 

Din păcate, casa a fost distrusă de foc, însă au fost salvate anexele învecinate.

 

”Incendiul a izbucnit în urma verificării buteliei cu flacără deschisă – chibrit”, transmit pompieri militari suceveni.

 

Obiceiul verificării buteliei cu flacără deschisă este încă răspândit, deși este foarte periculos.  

 

Pompierii militari au transmis principalele reguli și măsuri menite a le proteja viața și bunurile, cu privire la butelii:

 

  • Înainte de aprinderea focului, verificați dacă robinetul buteliei şi robinetele aparatului de utilizare sunt închise;
  • În cazul în care se simte mirosul caracteristic al gazului în încăpere, procedați de urgenţă la închiderea robinetului buteliei şi al aparatului de utilizare şi la deschiderea uşilor şi ferestrelor pentru aerisirea încăperii timp de 30 minute.
  • Totodată, nu se vor aprinde chibrituri, brichete, nu se vor manevra întrerupătoarele electrice, sonerii, telefoane, nu se va fuma şi nu se vor aduce/utiliza surse de foc decât după aerisirea încăperii;
  • La aprinderea focului la aragaz sau sobă alimentate cu gaze naturale, după deschiderea robinetului buteliei, utilizați principiul „gaz pe flacără” (întotdeauna aprindeți întâi chibritul și apoi manevrați robinetul de alimentare cu gaz). Recomandăm utilizarea aprinzătorului electric;
  • Umpleți buteliile doar cu combustibilul pentru care au fost proiectate şi numai în centre autorizate în acest sens.

 

În cazul utilizării buteliilor de gaze lichefiate, se interzice:

 

❌Utilizarea furtunurilor de racord în stare defectă, cu porozităţi, îndoituri bruşte, fisurate sau lărgite la capete, fără regulatoare de presiune, fără coliere de strângere, ori fără garnituri de etanşare sau cu garnituri deteriorate;

❌Racordarea aparatelor şi mijloacelor de încălzire direct, fără reductor de presiune;

❌Amplasarea buteliilor în apropierea surselor de căldură, de radiaţii termice intense, ori sub acțiunea directă a razelor solare. Butelia nu se va depozita sau utiliza când temperatura depășește 40 C;

❌Utilizarea buteliilor cu gaze lichefiate în subsolul clădirilor. Deoarece gazul petrolier lichefiat (G.P.L.) este aproximativ de două ori mai greu ca aerul, buteliile pot fi utilizate numai în încăperi situate la parter sau etaje.